Haradinaj: Nema više govora o taksama i granicama

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da je berlinski samit potvrdio da više nema govora o o teritorijama i ukidanju taksi na proizvode iz Srbije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se u Parizu početkom jula očekuju bilateralni susreti predstavnika Beograda i Prištine, na kojem će pored njega, Hašima Tačija, predsednika skupštine, biti i koopredsedavajući prištinskog tima za dijalog.

"Sada mislim da je postalo više nego jasno da se dijalog nastavlja, nema više potrebe da se razgovara o teritorijama, nema više potrebe da se diskutuje o taksi. Sastanak u Parizu je možda ozbiljniji sastanak zato što je bilateralni sastanak i to je sastanak za koji treba da se pripremimo, i mi i Srbija, ne da pomognemo domaćinima, nego da pomognemo sebi", rekao je Haradinaj posle sednice vlade u Prištini.

Naveo je da se podrazumeva potreba koordinacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje će po njemu, da olakšaju dijalog.

Ponovio je stav da će taksa na srpske proizvode od 100 odsto ostati na snazi dok ne vidi spremnost Beograda da prizna Kosovo.

"Mi smo na našem pravu, kada bude spremna druga strana da nas prizna. Dok nije spremna, zašto bi drugačije postupali", rekao je Haradinaj.

Ko je rekao istinu 

Na optužbe Edija Rame da iznoseći detalje neformalnih razgovora i zahteva za suspenziju takse na skupu u Berlinu, "još uvek nije shvatio osnovna pravila ljudske komunikacije, a time i lidera", Haradinaj je odgovorio da pred javnošću iznosi isključivo istinu.

"Vidite za mene su Albanci, moja braća i sestre i dužan sam da ima kažem istinu. ‘Živi da kažeš istinu', to ću tako reći, jer imam obavezu prema našim građanima da budemo transparentni u ovim procesima od nacionalnog interesa i to ću uvek činiti", naglasio je Haradinaj.

Tvrdi i da je dobio pozitivan odgovor od Nemačke za liberalizaciju viznog režima, i da mu je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer rekao "da" za ukidanje viza žiteljima Kosova.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво