Jevtić: Ne možemo u trku, a da neko ima prednost nekoliko stotina metara

Potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u ostavci u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, istakao je da su očekivanja od Samita o Zapadnom Balkanu, koji je održan u Berlinu, bila različita, ali da je njegov utisak da je Samit doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti.

Moj lični utisak i zaključak je da je Samit u Berlinu doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti, a to je da se nastave razgovori, jer bez razgovora nećemo biti u mogućnosti da rešavamo probleme koje imamo na KiM između dva naroda, rekao je Dalibor Jevtić gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Jevtić je ukazao na prepreku takse od 100 odsto koja bi morala da se ukine pre bilo kakvog dijaloga. 

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić više puta naglasio, ne možete u trku a da neko ima prednost od nekoliko stotina metara, mislim da to nije korektno i fer. Očekivanja su da pre dijaloga dođe do ukidanja odluke ili suspendovanja kako bi se dala šansa dijalogu", istakao je Jevtić.

Na pitanje može li se reći da smo posle samita u Berlinu korak bliže ukidanju takse, Dalibor Jevtić nema konkretan odgovor na to pitanje. 

"Nisam bio u prilici da nakon Berlina razgovaram sa bilo kim na tu temu da bih Vam mogao reći nešto konkretnije. Onaj utisak koji imam je ono što sam bio u prilici da razgovaram sa kolegama unutar Srpske liste i da razgovaram sa predstavnicma Vlade Srbije u Beogradu", rekao je Jevtić i dodao da je vrlo mudra odluka predsednika Vučića i Vlade Srbije da ne uvodi kontramere.

Taksa utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini 

Jevtić kaže i da taksa, koju su privremene institucije u Prištini uvele pre šest meseci, utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini. 

"Cene određenih proizvoda su veće, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju srpskog stanovništva, posebno onih koji su najizolovaniji, to uvek ističem, u Metohiji i sredinama u kojima Srbi čine veliku manjinu, u kojima Srbi žive od poljoprivrede i nemaju pristup svojim imanjima itd, dakle, to i te kako utiče na život običnog čoveka", naglasio je Jevtić.

Uoči izbora za predsednike opština na severu Kosova i Metohije, Dalibor Jevtić kaže da je Priština očekivala da će Srpska lista te izbore bojkotovati i da bi u tom slučaju neki drugi bili u prilici da rukovode tim opštinama. 

"Mislim da smo ih sve negde iznenadili odlukom da ipak na tim izborima učestvujemo, a učešće na izborima i pobeda Srpske liste je značajna. Značajna u tom smislu da ćemo još jednom, po mom mišljenju, nedvosmisleno potvrditi veliku podršku naroda koju imamo", rekao je Jevtić.

Nezaposlenost najveći problem, Srbi odlučni da ostanu i opstanu

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže i da je najveći problem za Srbe u južnoj pokrajini – nezaposlenost i da to nije problem od juče.

"On proizilazi iz činjenice da u srpskim sredinama, posebno južno od Ibra, nećete naći velike fabrike. Nećete naći nešto što, u tom smislu, omogućava veliki broj radnih mesta", rekao je Jevtić i dodao da kada imate nestabilnu situaciju, onda se to odražava na sve sfere života u društvu.

Jevtić kaže i da je privatizacija na Kosovu bila katastrofalna i da nije doprinela rešavanju problema.

"U takvoj situaciji ljudi se snalaze na različite načine. Da nema podrške i pomoći zvaničnog Beograda, tačnije Vlade Srbije koja kroz različita davanja podržava naš narod, mislim da bi situacija bila još teža", zaključio je Jevtić i dodao da bez obzira na to, Srbi koji žive na tim prostorima su odlučni da ostanu i opstanu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво