Tači: Merkelova i Makron nisu tražili od Vučića da prizna Kosovo

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da berlinski skup nije doneo nijednu novu ideju, a da organizatori skupa, Angela Merkel i Emanuel Makron, nisu uputili poziv predsedniku Srbije za priznavanje Kosova.

"Neki su mislili da sve može da se desi i da se tako završi. Ali nije u stvari tako. Ja nisam video takav poziv za priznavanje Kosova ni od Merkelove ni od Makrona, upućeno predsedniku Srbije Vučiću, ali nisam video ni spremnost u isto vreme da pet drugih zemalja EU priznaju Kosovo. Nisam slučajno rekao da nije otvorena nijedna nova ideja", rekao je Tači na konferenciji za medije u Prištini, drugoj po redu za manje od 24 sata po povratku iz Berlina.

Rekao je da je video i da ga raduje približavanje stavova kancelarke Merkel i predsednika Makrona, očekujući da će se to realizovati u Parizu.

Nazvao je "neupućenim neznalicama" one koji su protiv demarkacije granica i koji spominju tako nešto.

"Što se tiče korigovanja granice, svi mogu da budu protiv Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ja sam za to da se priključe Kosovu, ne ugrožavajući nijedan centimetar Kosova. Ako je to moja greška, platiću cenu, ali govorim o Božjoj istini i to je jedino", naveo je Tači.

Ponovio je da dijalog Beograda i Prištine može da bude nastavljen bez uslovljavanja, da nema ništa od Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

Kritikovao je ulogu međunarodnih činilaca, jer, prema njegovim rečima, nisu pokazali jedinstvo i jedinstvenu podršku u konačnom sporazumu sa Beogradom.

Tači je rekao da su predstavnici Prištine na skupu u Berlinu imali jasne stavove o taksi od 100 odsto na srpske proizvode.

Ponovo je rekao da je nametanje takse neophodna i legitimna odluka i kao takva treba da ostane na snazi.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Vizija mira

Treba pregovarati i sa Albancima ali i pitanje vratiti u Savet Bezbednosti. Mora se naci univerzalno resenje koje nece biti niti uvredljivo za nas Srbe a ni za njih. I koje ce se paralelno realizovati i sa R. Srpskom jer Kosovo i RS su skoro identicna pitanja. Sto se tice Hrvatske i tamo raditi na dugorocnom planu koji ce dati ljudima ista prava kao i manjine na Kosovu i u Srbiji.

(četvrtak, 02. maj 2019, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Kako da traze,

od nekog da prizna ono stoje njegovo,kakva logika.

(četvrtak, 02. maj 2019, 09:03) - Miloš [neregistrovani]

EU

Ovo je sve vrlo smešno i naivno. Kao, velike sile ala Nemačka i Francuska ne mogu da nagovore malo Kosovo da povuče takse od 100%, čak ni Amerika. I onda nama mažu oči sa ovakvim sastancima, a svi smo još pre nekoliko dana znali da od toga nema ništa i da naš predsednik pujtuje dzabe u Berlin.
Ova predstava je samo obično "pranje savest" velikih sila. A u stvari samo nekoliko minuta treba jednoj od ove tri sile (Amerika, Nemačka ili Francuska) a to je da objavi Kosovu da će povući priznanje ako u roku od 10 minuta ne povuku takse. Pre isteka tih deset minuta takse bi bile povučene. 

(četvrtak, 02. maj 2019, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Mi mu najvise pomazemo

Dajemo mu non-stop popularitet kroz nase medije. Mesto da su nasi politicari u startu odbili da pregovaraju s tim ratnim zlocincima, oni se stalno slikaju u Briselu i Berlinu i time dobijaju legitimitet. Ko jos u svetu prenosi Tacijeve izjave?

(sreda, 01. maj 2019, 23:34) - anonymous [neregistrovani]

Koga još interesuje ?

Ne znam koga još interesuje šta ovaj kaže ? Zašto moramo da znamo za svaku izjavu ovih stvorenja ?!

(sreda, 01. maj 2019, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Uh bogati

kako su to mogli zaboraviti.Vidite da i Vucic moze utjecati na Merkelovu i Makrona, a tek kad dodje na red Spanija,Grcka ,Cipar ,Kina,Rusija...

(sreda, 01. maj 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

!

Ne treba pregovarati sa Albancima vec sa njihovim mentorima. Oni ocigledno zive u vremenu kad su ispostavljali zelje za dati novac mentorima.

(sreda, 01. maj 2019, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Pa,citas li ti novine?

Pa,zar je moguce da pojma nemas sta se desava u svijetu i da pojma nemas da Zapad vise ne moze raditi sta je radio 90-tih godina XX vijeka kada je agresovao Srbiju i vama obecao "nezavisnost" na srpskoj zemlji?Sada su druga vremena kada unipolarni svjetski sistem polako prelazi u multipolarni.Prica o vasoj "nezavisnosti" je zavrsena,a to sto ti to ne mozes shvatiti i prihvatiti je tvoj problem.

(sreda, 01. maj 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

koga briga

sta je izjavio, niti on niti ovi nasi o bilo cemu odlucuju, bice kako se sile dogovore ili ne dogovore.

(sreda, 01. maj 2019, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

teroristi

Srbija je jedina zemlja u svetu koja pregovara sa teroristima.