Vučić u Berlinu: Ne očekujem mnogo, želimo dugoročni mir

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije preveliki optimista kada je reč o samitu u Berlinu, ističući da će sa predstavnicima Prištine nastaviti razgovore čim se ukinu takse na srpsku robu.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima u Berlinu, rekao da očekuje da na samitu budu razmenjeni stavovi o Kosovu i Metohiji.

"Očekujem da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način. Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću sačuvati za večeras, ne želim da pravimo politički cirkus. To kažem jer ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta da bi se napravio sukob. Mi ne želimo sukob, nego čuvanje stabilnosti, dugoročni i trajni mir i početak rešavanja onih problema koji koče sve to", istakao je Vučić nakon sastanka sa Federikom Mogerini.

Ukazao je da njegova očekivanja ipak nisu prevelika. "Možda je i bolje tako, možda bude dobro", dodao je Vučić.

Predsednik je dodao da je siguran da će, šta god da se dogodi na razgovorima, sa Albancima morati da se razgovara.

"Vi 2006. potpišete Ceftu, 2008. donosite najteži akt o otcepljenju i ta matična zemlja vam ne uvodi takse, a onda ih vi uvodite deset godina kasnije u Evropi 21. veka. To je moglo možda na početu 20", napomenuo je predsednik.

Kada takse budu ukinute, razgovori će se nastaviti, ponovio je predsednik Srbije.

"Svaki problem mora da se rešava razgovorom, nema načina za rešavanje problema osim razgovorom", napomenuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, ukazao je da Srbija nema zahteve u vidu otvaranja poglavlja.

Ponovio je i da "ne dolazi u obzir" razgovor o tome da takse ostanu na snazi.

"To se neće dogoditi, možete još demonstracija u Beogradu da organizujete i rušenja svakog dana, taj film se neće davati u bioskopima ni ovog ni narednih meseci", dodao je Vučić. 

Dobar razgovor sa Federikom Mogerini 

Kada je reč o sastanku sa Mogerinijevom, predsednik je rekao da je to bio dobar razgovor na kom je postignuta saglasnost o značaju nastavka dijaloga.

"Rekli smo Mogerinijevoj da smo spremni da nastavimo dijalog čim se ukinu takse. Da li će se to dogoditi, nije u našim rukama već šest meseci", istakao je Vučić.

Sa šeficom evropske diplomatije delegacija Srbije razgovarala je i o bilateralnim pitanjima Srbije i EU, pre svega o Železari Smederevo i kvotama za čelik.

"Turska može da izvozi mnogo više, a mi ne možemo. Nećemo da dozvolimo da naša Železara bude ubijena zbog birokratskih procedura", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da su vođeni razgovori o evropskom putu Srbije i ekonomiji koja je, kaže, pod pritiskom.

"Mislim da ekonomija ide dobro, da grabi krupnim koracija. Srbija je posvećena evropskom putu i nastaviće tako", podvukao je predsednik u izjavi novinarima.

Samit u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u počinje u 17.30. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju i lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво