Drecun: Definisanje koraka za deblokadu dijaloga

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da bi rezultat sastanka u Berlinu mogao da bude definisanje narednih koraka za deblokadu dijaloga.

U Berlinu se popodne održava sastanak o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prisustvovaće predsednik Srbije  Aleksandar Vučić, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i premijeri svih zemalja regiona.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ne treba imati nikakvu dilemu da je najvažniji deo sastanka razgovor o Kosovu i Metohiji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Drecun je rekao da je to neka vrsta odgovora, pre svega nemačke kancelarke Angele Merkel na pismo američkog predsednika Donalda Trampa o rešavanju kosovskog problema.

"Bez učešća SAD, koje imaju najveći kapacitet da utiču na sve što se dešava na KiM, ne može se ništa", rekao je Drecun i ukazao da su svi učesnici sastanka u Berlinu "oni koji su priznali KIM", a da je EU potisnuta u drugi plan. 

Prema njegovim rečima Nemačka hoće da zatvori svaku raspravu o statusu Kosova i ima veoma rigidan stav kada je reč o promeni granica.

"Nemačka želi da nametne svoj stav. To onda isključuje i postizanja bilo kavog kompromisnog rešenja. Rusija i Kina pružanjem podrške Srbiji sprečavaju da se nametne takvo rešenje i kapacitet Srbije je sada mnogo veći nego pre 5-6 godina. Rešenje da Srbija prizna nezavisnost je nemoguća", rekao je Drecun.

Imate poziv Srbiji da dođe na skup u Berlinu gde upadljivo imate samo države gde su zemlje koje se zalažu za interese Prištine. Drecun, zbog toga, očekuje dalje pritiske na Beograd.

"Ono što mi možemo je da ne prihvatomo ono što nije u našem interesu", rekoa je za RTS Milovan Drecun.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво