Vučić za RTS: Učvršćeno prijateljstvo s Rusijom, krećemo u gradnju gasovoda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom imao dobar sastanak u Pekingu, da je potvrđena ruska podrška Srbiji, kao i da je prijateljstvo učvršćeno. Moskva razume srpsku poziciju kada je reč o Kosmetu, ističe predsednik.

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za Dnevnik RTS-a iz Pekinga, gde učestvuje na forumu "Pojas i put", rekao da je sa Putinom pričao o izgradnji energetske infrastrukture.

Poručio je da je Srbija suštinski krenula u izgradnju gasovoda i da mora da se požuri, jer je do kraja godine potrebno izgraditi 403 kilometra gasovoda kroz zemlju i to nakon desetina godina priče o tome.

Ističe da su srpske kompanije spremne, i da se nada da su i ruske kompanije za dostavu cevi takođe spremne.

Kako je rekao, posle toga ostaje samo da se sačeka bugarska strana. Rekao je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom imao dugačak sastanak i da su mađarski prijatelji rekli da ako bude problema u transferu gasa preko te zemlje, a u međuvremenu on ne stigne iz Bugarske, da će biti od pomoći.

"Mislim da smo u tom smislu osigurali energetsku budućnost za našu državu i narod", napomenuo je Vučić.

Dodaje da je sa predsednikom Putinom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, kao što su vojnotehnička saradnja, ekonomska pitanja, inovacije, veštačka inteligencija, korišćenje nuklearne energije u medicinske svrhe.

Ipak, najviše je bilo reči o Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao da su predsednik Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bili iznenađeni time što su Albanci probali da zabrane učešće Srpske liste na izborima.

Dodaje da se trudio da se ponaša racionalno i da veruje da Rusija, kao i Kina, dobro razume poziciju Srbije.

Razgovori sa svetskim liderima

Vučić je razgovarao i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, kome je zahvalio na donaciji četiri "miga 29". Rekao je da će ukupan remont i modernizacija koštati 38 miliona evra.

Istakao je da je sa beloruskim kolegom pričao i o zajedničkoj proizvodnji kombajna i drugih mašina.

Takođe, i Lukašenko razume poziciju Srbije kada je reč o Kosmetu, a Vučić mu je na tome zahvalio.

Razgovarao je i sa mnogim svetskim liderima, kao što su austrijski kancelar Sebastijan Kurc, grčki premijer Aleksis Cipras.

Susreo se sa liderima Grenade, Vijetnama, Mozambika, Čilea, Kenije, Azerbejdžana, Kazahstana, Kipra...

"Dobre smo stvari uradili. Naš posao je da se borimo za narod i ljude, da pravimo uspešniju Srbiju", rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o izgradnji puteva i pruga, istakao je da mu se čini da to ide bolje nego što je ikada išlo.

Napominje da će građani za desetak dana moći da idu ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj kompletno završenim auto-putem.

Vučić je podsetio na gradnju pruga od Subotice do Novog Sada i Beograda, navodeći da se radi pruga na kojoj će brzina biti 200 kilometara na sat.

Kaže i da će od Beograda ka Preševu biti šest koloseka.

Veliko poštovanje za Srbiju u Kini 

Predsednik je istakao da je u Srbiji ukazano veliko poštovanje u Kini i da je u udarnom terminu kineske televizije sat vremena govoreno o Železari "Smederevo" i o uspesima kineske države.

Istakao je da je zahvalan za svu čast koja je Srbiji ukazana i da su slike Beograda bile prikazivane na susretima duže nego slike bilo kog drugog grada.

Naveo je da je sedeo pored italijanskog premijera Đuzepea Kontea i kineskog premijera Li Kećanga a da su prekoputa bili predsednici Si Đinping i Vladimir Putin.

Dodao je i da su kineska deca nosila srpsku narodnu nošnju i da je Srbija to zaslužila time što poštuje Kinu i to ne krije.

Kako kaže, svi imaju nešto protiv saradnje sa Kinom, jer ona postaje moćna i najsnažnija sila sveta, ali on nikada neće da se pravda zbog toga.

"Sva moja iskustva sa Kinom su najbolja moguća i srećan sam zbog saradnje", rekao je predsednik.

Dodaje da će sutra biti jedna od tri osobe koja će imati završnu reč na tako značajnom skupu.

Kako je ukazao, ako se uzmu samo tri velike kineske investicije u Srbiji – plus industrijski park, jasno je da su nam mnogo doneli. Ističe i da se mnogi putevi rade zajedno sa Kinezima.

Za mesec i po dana će, rekao je, biti otvoren put Obrenovac-Čačak, a za manje od dve godine put do Požege.

"Sve što smo sanjali, sve se bliži kraju i završavamo", zaključio je predsednik.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи