Politički odnosi Srbije i Belorusije odlični

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, saglasili su se u Pekingu da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno unaprediti privrednu saradnju, koja trenutno nije na nivou koji postoji u političkoj sferi.

Lukašenko očekuje značajan napredak u saradnji Belorusije i Srbije u narednim godinama, prenbela je beloruska agencija Belta. Kako je rekao, privredna saradnja počinje da se približava nivou političkih odnosa. 

"Mislim da ćemo za dve-tri godine moći značajno da unapredimo saradnju u svim sferama gde za to psotoji zajednički ineters", rekao je Lukašenko.

Rekao je i da se radi na planiranju posete Srbiji.

"Očekujem da ćemo do moje posete Srbiji ozbiljno razmotriti pravce saradnje da bismo imali šta da poručimo ljudima i u Srbiji i u Belorusiji. Iako smo daleko od domovina, uspeli smo da se sastanemo i razmenimo mišljenja o nekim pitanjima. Što se tiče političkih pitanja nikakvih problema nema. Imamo iste poglede na situaciju na međunarodnom planu", navodi Lukašenko.

Konstatovao je da je prošle godine u trgovinsko-ekonomskoj sferi zabeležen izvestan pad, a da u prvom kvaratalu ove godine beleži rast.

"Bez obzira na to, to nije obim trgovinske razmene koje dve prijateljske zemlje i zemlje sa takvim potencijalima treba da imaju", ocenio je Lukašenko.

Najavio je da će tokom posete Srbiji na dnevnom redu biti pitanja investicija i formiranje zajedničkih preduzeća.

Pored prozivodnje traktora i druge poljoprivredne mehanizacije gde saradnja već postoji, on se osvrnuo i na vojno-tehničku saradnju, istakavši da na tom planu "nema nikakvih tajnih ili zabranjenih tema".

"Mi smo spremni da sa bliskom i prijateljskom Srbijom sarađujemo onoliko koliko je Srbiji potrebno i koliko mi možemo da pružimo podršku razvoju srpske namenske industrije i isporuka odgovrajuće vojne tehnike. Mi to ne krijemo. Zabranjenih tema ovde nema", ističe predsednik  Belorusije, poželevši da njegova predstojeća poseta Beogradu podigne saradnju na viši nivo. 

Vučić se složio da dve zemlje zaista imaju dobre političke odnose i da je potrebno dodatno raditi u cilju podizanja nivoa trgovinske razmene, uključujući i formiranje zajedničkih preduzeća.

"Otvoreni smo za to i očekujemo vas u Beogradu", rekao je Vučić, prenosi agencija Belta

"Sve što ste rekli u vezi sa vojno-tehničkom saradnjom za nas je veoma važno. Hvala vam za sve što ste već učinili", dodao je Vučić i naglasio da se Srbija raduje saradnji sa prijateljskom Belorusijom i da je spremna za konkretne korake u tom pravcu.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи