CIK potvrdio, kandidati Srpske liste idu na izbore

Kandidati Srpske liste ipak će moći da učestvuju na izborima za predsednike opština na severu Kosmeta. Najpre je usvojena žalba Srpske liste, da bi zatim i kosovska Centralna izborna komisija potvrdila kandidature njenih predstavnika, javlja dopisnik RTS-a.

Izborni panel za žalbe i predstavke CIK-a u Prištini usvojio je danas žalbu Srpske liste, čijim kandidatima juče nije bila potvrđena kandidatura.

"Poništava se odluka Centralne izborne komisije (CIK), pod br. 358/2019 mod datuma 24. 04. 2019, nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da potvrdi politički subjekat Srpska lista, sa kandidatima za gradonačelnike opštine: Goran Rakić za Severnu Mitrovicu, Vučina Janković za Zvečan, Srđan Vulović za Zubin Potok i Zoran Todić za Leposavić, za vanredne izbore koji se održavaju datuma 19. 05. 2019", navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe. 

Istom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba Srpske liste u delu koji se odnosi na obaveštavanje nadležnog tužilaštva o postojanju elemenata krivičnog dela u odnosu na postupke članova CIK-a.

Odbačena je kao nedopuštena i žalba Srpske liste kojom je zahtevala da se odluka CIK-a od 24. aprila potvrdi kao suprotna sa članom 45 kosovskog ustava, kao i da je njome povređeno pasivno pravo glasa.

Centralna izborna komisija potvrdila je zatim kandidature predstavnike Srpske liste.

Stevan Veselinović iz Srpske liste je istakao da je potvrđena kandidatura sva četiri kandidata. Kreću formalno-tehnički rokovi i žreb, nakon kojeg će se znati redosled na listićima, naveo je Veselinović.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja i danas su se protivili tokom glasanja. Za potvrđivanje tražili su da prođe zakonski rok od 24 sata, da se vidi da li će se neko žaliti na odluku panela.

Prethodno su tražili da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene drugima, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samopredeljenja najavili su danas da će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni vrhovni, a ako treba i ustavni sud.

Centralna izborna komisija prethodnih dana potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 17:25) - Milan [neregistrovani]

desavanja

Tako je odmah i trebalo da bude!

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:41) - Čeci [neregistrovani]

Hm

Ovo su uradili tek da izgleda kao fer plej, mada svi znamo kakvu politiku vode albanski politicari.

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

dalog

Pristina je morala da popusti, uz Srbiju su velike sile.Pravda je spora ali dostizna.

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:30) - Tamara [neregistrovani]

dijalog

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, sad će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Srbija treba da organizuje izbore na severu KiM kao i pre 2013 godine.
Nismo priznali laznu drzavu a priznajemo ustav i izbore te drzave.
Nije po Ustavu Srbije

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Tresla

Tresla se gora rodio se mis.
Dali ostavke pa ponovo kandidatura.