Usvojen leks specijalis za "švajcarce"

Skupština Srbije usvojila je Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka. Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama od maja biće povećane za devet odsto, predviđeno je dopunama Zakona o budžetskom sistemu koje je Skupština Srbije usvojila.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za njih 15.785.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali.

On je još jednom podsetio da je rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima koji su postignuti.

"Činjenica je da četvrtu godinu zaredom imamo suficit. U prva tri meseca on je iznosio 15,8 milijardi, iako smo planirali deficit od 19 milijardi dinara", rekao je Mali.

Leks specijalis predviđa da su banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti. Biće primenjen limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni Euribor za varijabilne kamatne stope i limit od 4 odsto za fiksne kamatne stope.

"Suština je da kroz ograničavanje visine kamatne stope planiramo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum. Verujem da su korisnici kredita zadovoljni ovim konačnim rešenjem", zaključio je ministar Mali, koji trenutno boravi u zvaničnoj poseti Pekingu.

Veće plate za zaposlene u predškolskim ustanovama 

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama će od maja biti povećane za devet odsto, predviđeno je dopunama Zakona o budžetskom sistemu koje je Skupština Srbije danas usvojila.

"Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama biće povećane za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine, umesto dosadašnjih sedam odsto, počev od plate za maj 2019. godine", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Poslanici glasaju o više zakonskih predloga i sporazuma, među kojima je i Predlog zakona o davanju garancije Srbije i u korist Sosijete Ženeral banke, Komercijalne banke i Vojvođanske banke za izmirenje obaveza JP "Srbijagas".

"Reč je o zaduženju 'Srbijagasa' po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Srbijom, kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream Serbia iz Švajcarske", rekao je nedavno Mali.

Iznos kredita je 70 miliona evra, a rok vraćanja šest godina, uključujući period počeka od dve godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 11:01) - Сава [neregistrovani]

Решење

Понуђено решење ће коштати грађане Србије 100 милиона евра?! А банке? Касациони суд је пре неки дан рекао да ако су се банке задуживале у еврима, а кредите давале у францима, да ће банке сносити трошкове, међутим Владу Србије то не интересује, већ је све трошкове пребацила на плећа народа.