Joksimović i Fabrici o predstojećoj dinamici pregovora sa EU

Ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su o planovima i aktivnostima naše države u procesu pristupanja – prvenstveno značaju programiranja i sprovođenja IPA projekata, prioritetima Srbije u evropskim integracijama i drugim važnim temama, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke.

Jadranka Joksimović i Sem Fabrici razgovarali su o predstojećoj dinamici EU integracija, Izveštaju o napretku koji bi trebalo da obuhvati analizu ukupnih reformi u Srbiji u prethodnoj godini.

Joksimovićeva je izrazila očekivanje da će države članice EU imati dovoljno vremena i materijala da podrže potvaranje novih poglavlja do kraja godine. 

Naglašava da je EU dominantan razvojni partner Srbije i da je građani prepoznaju kao navećeg i naznačajnijeg donatora, odnosno da su njennj članice najveći investitori u srpsku privredu. 

Podseća, u tom smislu da naša država iz fonodova EU, na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava koja se koriste za brojne razvojne projekte. Ove godine, planirano je da otpočnemo sa pripremom Zakona o kohezionoj politici.

Joksimovićeva i Fabrici razgovarali su i o primeni i korišćenju programiranih sredstava, sa akcentom na potrebi jačanja kapaciteta – kako ministarstava tako i jednica lokalne samouprave. U toku su razgovori o programiranju IPA sredstava za 2019. i 2020. godinu, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 07:23) - beogradjanin [neregistrovani]

Napredak

IPA-a programi su veoma znacajni i mogu puno da doprinesu razvoju nase zemlje a dodatna mogucnost je i saradnja sa razvijenijim zemljama.