Dačić u poseti Gruziji

Šef diplomatije Ivica Dačić zahvalio je na snažnoj podršci Gruzije teritorijalnom integritetu Srbije predsednici Salomi Zura-Bišvili. Ističe važnost daljeg unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednica Gruzije Salome Zurabišvili konstatovali su da oblasti privredne saradnje, kulture i turizma imaju najveći potencijal za razvoj, kao i saradnja u evropskim integracijama.

Dačić, koji boravi u poseti Gruziji, u sadržajnom razgovoru zahvalio je na snažnoj podršci Gruzije teritorijalnom integritetu Srbije.

Istakao je važnost daljeg unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na oblast privrede, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednica Gruzije je iznela lično zadovoljstvo zbog posete srpskog ministra spoljnih poslova Gruziji i istakla njenu važnost za dalji razvoj utvrđenog pravca razmene visokih poseta u cilju unapređenja opšte bilateralne saradnje između dve prijateljske države. 

Dačić je tokom posete razgovarao i sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom i svojim kolegom i domaćinom, Davidom Zalkalianijem. 

Ivica Dačić i Mamuk Bahtadze istakli su visok stepen usaglašenosti stavova dve države o najvažnijim političkim i ekonomskim pravcima razvoja. 

Šef srpske diplomatije i premijer Gruzije razmenili su mišljenja i stavove o osnovnim principima međunarodnog prava, poštovanja teritorijalnog integriteta.

Tokom susreta bilo je reči i o uspešnim ekonomskim reformama koje se sprovode u obe države, digitalizaciji, modernizaciji javne uprave, razvoja infrastrukture i komunikacija i napretku u razvoju pozitivnog preduzetničkog okruženja, saopštio je ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić i Bahtadze su istakli tradicionalne i prijateljske veze dva naroda i neophodnost njihovog daljeg unapređenja i otvaranja novih dimenzija saradnje, pre svega u ekonomskoj oblasti.

Ivica Dačić je istakao značaj dobrih i prijateljskih odnosa između dve države i njenih naroda i pozvao premijera Gruzije da poseti u najskorije vreme Srbiju.

Sastanak sa šefom gruzijske diplomatije

Ivica Dačić se sastao i sa ministrom inostranih poslova Gruzije, Davidom Zalkalianijem.

Kaže da je zadovoljan uspešnom saradnjom u svim oblastima od obostranog interesa.

Šef srpske diplomatije je tokom susreta podvukao i važnost nedavnog otvaranja diplomatskog predstavništva Gruzije u Republici Srbiji što će, kako je rekao, dodatno podstaći razvoj bilateralne saradnje.

Ministar Dačić je posebno zahvalio na čvrstoj poziciji Gruzije u poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i upoznao gruzijskog kolegu o reformama koje sprovodi vlada, kao i toku evropskih integracija Srbije i mogućnostima ekonomske saradnje.

Šefovi diplomatija dve države su razmenili mišljenja i o unutrašnjepolitičkim, regionalnim, evropskim i globalnim procesima i izazovima aktuelnog trenutka.

Posebnu pažnju posvetili su daljem unapređenju bilateralne saradnje između dve države i to pre svega u oblasti privredne saradnje.

Nakon sastanka ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta i Zajedničku deklaraciju ministra spoljnih Srbije i ministra inostranih poslova Gruzije. 

broj komentara 0 pošalji komentar