CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste. Srpska lista podnela žalbu.

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste. Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

U međuvremenu, predstavnici Srpske liste podneli su žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke CIK-a u Prištini, zahtevajući potvrđivanje njenih kandidata za predsednike u četiri opštine na severu KiM na vanrednim izborima 19. maja. 

Izborni panel ima rok od 48 sati da se izjasni po žalbi Srpske liste. 

Inače, članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

"Insistiraćemo da se o kandidatima Spske liste izjasni ustavnisud. Ne može neko da bude kandidat, a da o Kosovu govori kao delu Srbije. Nemamo ništa ni protiv srpskog naroda na Kosovu, ni protiv Srpske liste. Tražimo jedino da se Srpska lista ogradi od izjava svojih kandidata i da predloži nove", rekao je Adnan Rustemi iz pokreta Samoopredeljenje.

Namera predstavnika Samoopredeljenja bila je da obezbede podršku predstavnika ostalih albanskih stranaka u komisiji. Predsednica centralne izborne komisije Valjdete Daka je u par navrata pokušala da uvede raspravu u nepolitički tok, ali nije uspela.

Srpski predstavnik u komisiji ponovo je ukazao na političku konotaciju primedbi predstavnika Samoopredeljenja.

"Čisto politička odluka dela albanskih partija koje su ovaj sastanak CIK-a i ovo jedno tehničko telo iskoristili za promovisanje svojih političkih stavova. Ja sam to juče napomenuo na sastanku, a izgleda i dalje u Prištini kod većine političkih partija najbolje je sticati poene tako što ćete napadati srpski narod i Srpsku listu koja je predstavlja srpski narod ovde", rekao je Stevan Veselinović iz Srpske liste.

Iz centrale Srpske liste ističu da današnje glasanje CIK-a predstavlja pokušaj da se Srpskoj listi zabrani političko delovanje i uskrate ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava naravno pravno učešće u izbornom procesu.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво