Dačić u poseti Češkoj

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Češkoj Republici. Šef srpske diplomatije sastao se u Pragu sa ministrom inostranih poslova Češke Tomašom Petričekom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, kao i o saradnji na međunarodnom planu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Prošle godine dve zemlje su obeležile 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tada Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

"Želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog posete svom kolegi Tomašu Petričeku. Naši bilateralni odnosi su dobri i nemamo otvorenih pitanja. Bilateralna saradnja je u usponu, ali ona ima potencijala da bude još bolja. Vezuje nas tradicionalno prijateljstvo i bliskost naša dva naroda. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo posetu vašeg predsednika u septembru i posetu predsednika domova vašeg parlamenta", rekao je Dačić.

Nedavno su u poseti Češkoj bile premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

"Očekujem na jesen i posetu ministra Petričeka Srbiji. To je prilika da još jednom izvršimo pregled svih tačaka u kojima možemo da sarađujemo od političke, ekonomske i kulturne i svih drugih sfera saradnje", naglasio je Dačić.

Ministar Dačić je u ekonomskoj sferi imamo veliki rast spoljnotrgovinske razmene i da je ona u prošloj godini iznosi preko milijardu evra.

"Želeo bih da zahvalim Češkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji kada je reč o našim evropskim integracijama. Srbija želi da intenzivira saradnju sa Višegradskom grupom, a pošto će Češka predsedavati od jula meseca ovoj organizaciji, očekujemo da i kroz taj vid saradnje produbimo našu saradnju", izjavio je šef srpske diplomatije.

Dačić se sastao i sa predsednikom Senata Parlamenta Republike Češke Jaroslavom Kuberom, a na sastanku je istaknuto da su dve zemlje spremne da neguju i jačaju odnose u skladu sa prijateljskim vezama.

Kubera je naglasio da Češka daje podršku naporima Srbije na putu ka EU. Ministar Dačić zahvalio je na iskrenoj podršci Češke evropskim integracijama Srbije i napomenuo da je, imajući u vidu izazove u samoj EU, važna snažna poruka podrške prijateljske zemlje kao što je Češka na ovom putu.

Dačić je naglasio da je takva poruka važna ne samo za Srbiju, već i za čitav region, podsećajući da je politika proširenja upravo politika stabilnosti i regiona i čitave Evrope.

Ministar Dačić upoznao je predsednika Senata sa situacijom na Kosovu i Metohiji nakon uvođenja protivpravnih mera Prištine. Ministar je naglasio da je Beograd spreman za razgovore, ali da Priština mora da ukine takse.

Kubera je zahvalio na podršci češkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, naglasivši da su nacionalne manjine dodatni most koji povezuje dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво