Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Kosovska Centralna izborna komisija odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije 19. maja.

Članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje protive se predlozima Srpske liste i najavljuju da će biti uzdržani na glasanju za potvrđivanje srpskih kandidata, uz zahtev da se o njima izjasni Ustavni sud.

I u tom slučaju, uz dva uzdržana glasa, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.

Centralna izborna komisija na današnjoj sednici prihvatila je prethodno i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila je verifikovanje kandidata Srpske liste, ali su njenu odluku pokušali da ospore pedstavnici Samoopredeljenja, smatrajući da kandidaturom predstavnika Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud.

Član Izborne komisije iz pokreta "Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, upitao je "da li imaju pravo da se kandiduju ljudi koji Kosovo nazivaju drugim imenom".

"Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo, a Srpska lista treba da predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa", rekao je Rustemi.

Reagovao je predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji Stevan Veselinović, rekavši da se radi o političkim stavovima i predizbornoj kampanji, koji nemaju osnovu u postojećem zakondavstvu.

I predstavnici drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odložila je izjašnajvanje radi dodatnih konsultacija. Tokom dana se očekuje nastavk sednice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво