Poslanici o amandmanima na predlog zakona o švajcarcima

Skupština Srbije započela je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Minsitar finansija Siniša Mali rekao je, gostujući na RTS-u, da je reč o konačnom rešenju za mnoge porodice i da mu je drago što posle 12 ili 13 godina oni kažu da ih je država čula.

Ističe da je nađeno kompromisno rešenje i da ne postoji drugi način da država reaguje. Kaže da će građani imati izbor da li hoće po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata.

Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.

Prema nacrtu zakona, biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво