Poslanici o amandmanima na predlog zakona o švajcarcima

Skupština Srbije započela je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Minsitar finansija Siniša Mali rekao je, gostujući na RTS-u, da je reč o konačnom rešenju za mnoge porodice i da mu je drago što posle 12 ili 13 godina oni kažu da ih je država čula.

Ističe da je nađeno kompromisno rešenje i da ne postoji drugi način da država reaguje. Kaže da će građani imati izbor da li hoće po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata.

Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.

Prema nacrtu zakona, biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

 

broj komentara 0 pošalji komentar