Odalović: Više od 11.000 nestalih

U Zagrebu je održana Regionalna konferencija o rešavanju pitanja nestalih osoba. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da su izašli sa planovima za naredni period, da će to prvenstveno biti rad na terenu i da je lista Beograda i Prištine konsolidovana kao zajednička lista nestalih lica.

Veljko Odalović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da se administrativne linije ne mogu postaviti kao međa u traženju nestalih lica i da je dogovor da se uradi aktivna lista nestalih lica po abecednom redu, gde bi sve žrtve izjednačili i predstavili javnosti bez obzira iz koje su zemlje.

"Oko 11.712 lica se vodi kao nestalo. Imamo infoirmacije da su neka lica smrtno stradala,  ali to će biti živa lista koja će se ažurirati. Važni je reći da ta lista ima identičan pristup prema svakoj žrtvi, abecedni red i ta lica će se izjednačavati. Razgovarali smo i i o oko toga da so oko 4.000 tela nalaz u mrtvačnicama na prostoru bivše SFRJ. Nemoguće je ova pitanja rešavati u administrativnim granicima. Nalazili smo tela i po nekoliko stotina kilometara daleko od nestanka a neka i namerno sakrivena", kaže Odalović.

Naglasio je da su izašli sa planovima za naredni period, prvenstveno će to biti terenski rad i spremiće se jedan izveštaj koji će biti predstavljen na još jednoj sednici regionalnog karaktera.

Kaže da je suština da se došlo do zajedničkog nukleusa.

"Lista Beograda i Prištine konsolidovana je kao zajednička lista i želimo kao takvu da je unesemo u regionalnu bazu. Na sastanku Radne grupe za nestala lica predložićemo da ona donese zaključak", kaže Odalović, dodajući da su je već predali i da to ne bi trebao da bude problem.

Odalović kaže da oko 1.653 se vodi kao nestala lica na Kosovu i Metohiji.

"Više od 50 odstoo slučajeva smo rešili, iako je i dalje ogroman broj nestalih. Najavili smo proveru dve lokacije u Srbiji i lokacije na prostoru KiM od od Košara do Lapušnika i u maju mecsecu ćemo dogovoriti dinamiku ", kaže Odalović. 

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije smatra da otvaranje Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru predstavlja  prisustvo Srbije u toj opštini BiH kao najdirektnija veza i spona matice sa srpskim narodom koji živi na tim prostorima

Komentarišući najnoviji potez Prištine, odnosno pismo Kadrija Veseljija Kongresu SAD u kojem predlaže da se usvajanjem rezolucije omoguće "formalno priznavanje istorijske nepravde" tako što bi osudili navodne zločine protiv čovečnosti na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, Odalović kaže da su Veselji i njegovi partneri u Prištini još jednom su pokazali elementarnu političku i diplomatsku nepismenost.

"Traže da se osude navodni zločini Srbije u prošlosti, dok i dalje traje teror nad Srbima na KiM. Zanimljivo je u kom pravcu će se dalje razvijati i ko će biti prepoznat kao ratni zločinac, jer za zločine nad Srbima niko nije odgovarao", kaže Odalović.

Na sastanku u Berlinu očekuje da će EU, prvenstveno Francuska i Nemačka  napraviti dogovor sa SAD i da oni budi medijatori i da bez podrške Vašingtona, Kine i Rusije nijedno rešenje se ne može postići  i da sve to sve to mora proći Savet bezbednosti UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво