Dodik: Granica između RS i Srbije ne postoji

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je skup "Budućnost Srbije" koji je održan u Beogradu pokazao da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske jedan narod sa izraženim identitetom. Dodik je za RTS istakao da je Beograd centralno mesto za Srbe iz RS i da se ne možete rešiti "balkansko pitanje", a da se Srbi drže dezintegrisani.

O mitingu "Budućnost Srbije" u Beogradu predsednika Aleksandra Vučića, planovima Srbije i Republike Srpske, formiranju vlasti u BiH, za Dnevnik RTS-a govorio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Gospodine Dodik, mnogo se juče na mitingu govorilo o zajedništvu Srba u Republici Srpskoj i Srbiji. Šta se pod tim podrazumeva, nešto drugačije nego do sada?

Naravno da je drugačije, do sada smo dijeljeni po tome kako su nas tretirali - kao bosanske Srbe, Srbe u Hrvatskoj, hrvatskim Srbima, kosovskim Srbima. U suštini se radi o tome da smo jedan narod sa identitetom koji je jak i ovaj skup je bio manifesticija tog jedinstva. Na njemu je bilo mnogo ljudi iz RS, iz Crne Gore, sa Kosova. Bilo je onih koji su došli iz Hrvatske.

Zamerili su vam neki koji ne misle isto kao i Vi u Sarajevu što ste došli?

Naravno da ne mislimo isto. Za nas Srbe u RS, Beograd je centralno naše mjesto, naš reprezentant u svakom pogledu. To što neko želi u Sarajevu da mi budemo privučeni ili privrženi Sarajevu to je imaginacija ne samo ovog vremena, nego traje kroz vekove.

Mnogo je projekata najavljeno, od zajedničkih hidrocentrala, projekata u svakoj opštini u RS, zajedničkog bukvara, čitanke, auto-puta. Šta će od svega toga građani najpre moći da konkretno vide?

Sve će moći da vide. 

U kom roku?

U svim opštinama danas u RS se izvode projekti koji su zajednički projekti Srbije i RS i gospodin Vučić i ja smo zajedno kreirali taj projekat, da to bude u svakoj od 63 opštine RS, da se izgradi objekat koji bio nosio najčešće naziv "Srbija" ili "Beograd" ili nešto drugo sa ovog prostora.

Kad bi deca mogla da uče iz tih zajedničkih čitanki i bukvara?

Već ove godine.

U dva nedavna intervjua rekli ste da se neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dela Crne Gore, u budućnosti mora desiti. Takođe, da ste uvereni da će jednog dana svi Srbi živeti u jednoj državi. Znamo šta misle vaši oponenti u Sarajevu o tome. Šta vam kažu evropski zvaničnici sa kojima ste se susretali?

Sve manje bilo šta komentarišu. Ja bih zaključio da mnogi smatraju da je to neka vrsta realnosti. Ne možete vi rešiti "balkansko pitanje", a držati dezintegrisane Srbe, i ne dozvoliti njima ista ona prava koja ste samo malo prije dozvolili Hrvatima da imaju svoju državu, da su okupljeni većina njih tu, i na nekim drugim prostorima.

Jedan proces u BiH nije završen ni pola godine posle izbora - formiranje vlasti na nivou BiH. Rekli ste da ste sa HDZ-om spremni da vlast sutra formirate. Međutim, koči li to što Izetbegović kaže da bi jedan od ministara iz Republike Srpske trebalo da bude nestranačka ličnost, a vi ste to doživeli kao ucenu?

Tri mesta pripadaju RS. Ja nemam pretenzije da determinišem ko će biti s njihove, bošnjačke strane, tako neće ni on to moći. Manji je to problem.

Veći problem je činjenica da oni stalno opstruišu formiranje Saveta ministara kako bi onemogućili da uđu legitimni pobednici izbora i kod Hrvata i kod Srba. Ovde je ključni problem što pokušavaju da rešavaju neka prethodna pitanja kao - formiraćemo Savet ministara, a da Dodik prihvati NATO. Ja kažem ne, ja ne prihvatam.

Mnogo polemike i neslaganja u vezi sa kontrolom granice, pominje se hermetičko zatvaranje između Bih i Srbije, slanje vojske, Fronteksa. Hoće li ta granica biti hermetički zatvorena ili ne?

BiH nema snage ni za šta. Kakva hermetički zatvorena.

Hoćete li vi dozvoliti, vi se pitate?

Granica prema Srbiji ne može da bude zatvorena, ona za nas i ne postoji, to može da bude neka administrativna linija i ništa više. Bilo je na Predsjedništvu zahtjeva da se stavi vojska na granicu, navodno da se prepreči ulaz migranata, što sam, naravno, odbio. Odbijam i da dođe i Fronteks i bilo ko na granicu prema Srbiji, to je za mene neprihvatljivo. Dok ja sjedim u Predsedništvu takve odluke se neće desiti.

Idete na sastanak sa papom Franjom. Da li će se kao teme naći Jasenovac i uloga Stepinca u vreme NDH?

Naravno da ću o tome reći neke stvari, i koliko vreme to dozvoli. Upravo to, veliko stradanje, Jasenovac, pogrom, pokolj Srba toga vremena, i da je to neopravdano potisnuto u stranu. Obavijestiću ga da smo predsednik Vučić i ja odlučili da pravimo veliki monumentalni spomen park u Gradini, to je odmah preko reke Save u RS i da u tom pogledu želimo da to bude i park sjećanja i park mira.

Imamo mnogo tema o kojima treba razgovarati, tako da verujem da će to biti uspješan put.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2019, 15:02) - milan [neregistrovani]

Granica između Srba

Dugo sam čekao na takvu izjavi i konačno je dočekao.
Nema granica između Srba i nikada je neće biti.

(nedelja, 21. apr 2019, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

Demagog

i njegova demagogija.
Stvarno dosta.

(subota, 20. apr 2019, 23:37) - ,," [neregistrovani]

Све је у праву

Пуна Подршка Нашем Председнику Додику!

][
][

(subota, 20. apr 2019, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Потрудите се да заиста буде тако

На граничним прелазима у Србији треба постојати посебна трака за грађане Србије и Републике Српске, на којој ће полицајац само погледом у документ провјерити идентитет људи који прелазе, и гдје ће контрола по аутомобилу трајати до пола минуте.Сада на Сремској Рачи на улазак у Србију некад чекам више него кад прелазим у Хрватску.

(subota, 20. apr 2019, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

Tako je......

U pravu ste gospodine Dodik, buducnost Republike Srpske je uz Srbiju. Puno pozdrava iz Kanade...

(subota, 20. apr 2019, 21:13) - Maja [neregistrovani]

Granice

Lepo govoris Dodik ali Nemacka odredjuje nase granice od 1878. nazalost tako da i dalje moramo cutiti i potpisivati sta oni zele.
Ali nece jos dugo...