Kosovski čvor od Briselskog sporazuma do Berlinskog samita

Bez primene dogovorenog, pre svega osnivanja Zajednice srpskih opština, Briselski sporazum nije dao rezultate, a potpuno je blokiran pošto su prištinske vlasti uvele takse na srpske proizvode.

Osnivanje Zajednice srpskih opština predviđalo je ovlašćenja lokalnim samoupravama u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju. Neprimenjivanjem tog dela, sporazum za Srbe na KiM nije dao očekivane rezultate.

"Sve više i više, čini mi se da taj briselski proces i dijalog je jedna od propuštenih prilika", kaže Stefan Filipović.

Srpske sudije i tužioci integrisani su u kosovski pravosudni sistem, policija je jedinstvena, telekomunikacije su rešene, o energetici se razgovaralo, ne bez teškoća. Ipak, najveći deo sporazuma od 15 tačaka čini Zajednica srpskih opština.

"To je najozbiljniji mirovni proces u Evropi posle Drugog svetskog rata i ne zaslužuje da bude tako zapušten. Veliki deo krivice za to što je briselski dijalog pod sedativima snosi i briselska administracija, koja se ponašala i inertno i indolentno, a samo sa jednim ciljem: da postignu neki pregovarački uspeh neki činovnici iz Brisela", smatra novinar Milivoje Mihajlović.

Predsednici Nemačke i Francuske pokušaće na skupu u Berlinu da pokrenu dijalog Srba i Albanaca sa mrtve tačke, a analitičari iz Prištine očekuju da se na razgovorima preskoči takozvana tarifna prepreka.

"Verovatno će ta zamena usloviti čin izostanka nastavka dijaloga koji traži rešenje putem promena granica", kaže kosovski analitičar Behljulj Bećaj.

"Mislim da je Evropa svesna da teritorija više nije moneta kojom može da se rešava kosovski problem i mislim da će, pre svega Nemačka, pokušati da se okrene ka zbližavanju dva naroda, ka uspostavljanju nekih novih mostova", pojašnjava Mihajlović.

Pored srpskog predsednika i premijerke, u Berlin dolaze i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, predsednik i premijer Albanije, kao i lideri iz regiona i visoki funkcioneri iz EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи