Jednostavnija procedura za zapošljavanje stranaca

Ministar za rad Zoran Đorđević obrazložio je u Skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca.

Zoran Đorđević je izjavio da će biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca i da će stranim investitorima biti olakšano ulaganje u našu zemlju.

"Ovaj zakon je pravi signal da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade u njoj i investitora da investiraju", naglasio je Đorđević.

Ministar je naveo da su prošle i pretprošle godine otvorena određena pitanja oko tog zakona u cilju pojednostavljenja procedura, izdavanja dozvole za rad i lakše primene propisa u praksi.

Ovaj predlog zakona prate istovremeno i izmene i dopune Zakona o strancima, kojima se vrši pojednostavljenje postupka prilikom pribavljanja odobrenja za privremeni boravak i preciziraju odredbe koje uređuju pribavljanje viza za duži boravak, naveo je Đorđević.

Na primer, dok je stranac još uvek u postupku pribavljanja vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja i dok je još uvek u inostranstvu poslodavac može preduzeti aktivnosti pred Nacionalnom službeom za zapošljavanje (NSZ) u cilju izdavanja radne dozvole, napomenuo je ministar.

Predviđeno je objedinjeno postupanje NSZ prilikom produženja radne dozvole za upućena lica i radne dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, kao i mogućnost izdavnja radne dozvole strancu kome je odobrena viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja.

Objedinjeno postupanje podrazumeva da se teret pribavljanja dokumentacije i drugo što je potrebno prebacuje na NSZ, čime je poslodavcu znatno olakšan postupak produženja radne dozvole.

Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen je 2014. godine, a od početka njegove primene, Nacionalna služba za zapošljavanje izdala je ukupno oko 33.160 dozvola za rad, novih i produženih.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 19:51) - Петрија [neregistrovani]

???!!!

Запошљавање којих странаца? На које се странце мисли. Видимо да наши радници одлазе у Западну Европу, па се намеће закључак да се Закон припрема за мигранте, Роме и сличне, које ће нам ЕУ вратити по Споразуму о реадмисији?

(četvrtak, 18. apr 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Njima omogucavate zaposljavanje, a sta je sa nama?