Nađeni nedostajući brojevi Ćuruvijinog "Evropljanina"

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo da su izdanja lista "Evropljanin" u slobodnom pristupu na internetu, ali bez brojeva pet i šest, javio se arhitekta iz Babušnice Miloš Đorđević koji poseduje nedostajuće brojeve.

Kada ovi brojevi poštom stignu u UNS, oni će biti digitalizovani i objavljeni na stranici evropljanin.wordpress.com, na kojoj se nalazi preostalih 18 brojeva Evropljanina koji su izlazili od 21. aprila 1998. do 31. marta 1999. godine.

Kako se navodi na ovoj internet stranici, izašlo je samo 20 brojeva Evropljanina zbog "besprimerne opresije od strane tadašnjeg režima", kao i da je nakon ubistva vlasnika Slavka Ćuruvije prestao da izlazi.

Đorđević je UNS-u rekao da su izdanja Evropljanina na internetu "sačuvana od zaborava". 

"To je jedini nedeljnik, nastavak Dnevnog telegrafa, koji sam sačuvao. Posedujem prvih deset brojeva bez oštećenja, koje sam ukoričio. Prisetio sam se ovog lista kada ste objavili da je on digitalizovan", rekao je UNS-u Đorđević.

U prvom broju Evropljanina, koji se sada može čitati preko računara ili mobilnih telefona, osnivač Slavko Ćurvija navodi da je nastao zato što "tržište štampe vapi za nedeljnikom uprkos činjenici da se sada kiosci urušavaju pod teretom svakakve ponude", kao i će list "nuditi činjenice, neće deliti lekcije i umišljene pridike i poštovaće čitaoca i njegovu pamet".

"Zašto Evropljanin? Zbog te nade i izlazi. Jedan poznati (i umišljeni) američki kolega nedavno je komentarisao: 'Glupo ime. Nespojivo sa Srbima. Oni neće kupovati novine s takvim imenom'. Promašili smo? Mislim da nismo. Ime je, naravno, znak. Ime Evropljanin je znak i opcija. Ubeđen sam da evropska opcija i evropsko ime nije nespojivo sa Srbima. Hoću u to da verujem. Uprkos svemu. Čak i uverenju da će za nekoliko dana većina Srba na ovom referendumu da glasa upravo protiv evropske opcije", naveo je u uvodniku Ćuruvija.

U novinarskoj ekipi Evropljanina, osim Slavka bili su Dragan Bujošević (glavni i odgovorni urednik), Ljiljana Smajlović, Aleksandar Tijanić, Zoran Mamula, Dragan Babić, Srboljub Bogdanović, Voja Žanetić, Bogdan Tirnanić, Branka Prpa, Dragan Majović i Ivan Radovanović (zamenik glavnog i odgovornog urednika).

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Eto vam vasa Evropa

Pokazala se u svom pravom "svetlu".