Dačić: Duga istorija prijateljstva Srbije i Rusije

Na obeležavanju 140. godišnjice otvaranja prvog srpskog poslanstva, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Moskvi da diplomatski i politički odnosi između Srbije i Rusije sežu daleko i duboko u prošlost.

"Prošle godine obeleženo je svečano 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa ali naši politički odnosi sežu daleko i duboko u srednji vek", rekao je Ivica Dačić.

"Podsetiću da je otvaranje Poslanstva Kneževine Srbije u Sankt Peterburgu došlo u jednom od prelomnih trenutaka za srpski narod - u godinama velikih sukoba i velike borbe za nezavisnost i međunarodno priznanje Srbije. U to vreme jedan značajan deo Srbije bio je pod turskom okupacijom i upravo su poslanstva i konzulati Carske Rusije bili mesta odakle se štitio srpski narod", rekao je Dačić.

Rekao je da su mnoga značajna imena srpske politike ali i umetnosti, kulture i bili na mestu ambasadora u Ruskoj imperiji. U rusku prestonicu Srbija je slala ugledne i obrazovane predstavnike poput Laze Kostića, Nikole Pašića, Grujića, Stojana Novakovića i drugih.

Takođe je podsetio i na veliku solidarnost koju je Carska Rusija pokazala početkom 20. veka, u momentu kada je Austrougarska napala Srbiju, čime je počeo Prvi svetski rat. Carska Rusija na čelu sa Nikolajem Romanovim ušla je u Prvi svetski rat u znak solidarnosti sa Srbijom.

"Kada je srpska vojska morala da se povlači preko Albanije i kada je nekoliko stotina hiljada srpskih vojnika, na čelu sa kraljem Petrom i regentom Aleksandrom, došlo do mora i nedeljama čekalo da ih saveznička flota preveze do Grčke i kada se postavilo potanje opstanka tih ljudi, ruski car Nikolaj Romanov uputio je pisma svojim saveznicima Francuskoj i Velikoj Britaniji sa zahtevom da se odmah pomogne Srbiji i da ukoliko se to ne desi da će oni preduzeti samostalne akcije vezane za jedinstvo savezničkog fronta", kaže Dačić.

Posle Oktobarske revolucije veliki broj ruskih emigranata našao je svoj dom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U današnje vreme Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje, rekao je Dačić, dodajući da su to istorijske veze koje niko ne može da prekine i da uništi.

Veoma smo zahvalni Ruskoj Federaciji, predsedniku Putinu, mojim kolegama ministrima koji otvoreno podržavaju Srbiju, srpski narod i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, rekao je Dačić.

Sa druge strane Srbija se veoma odgovorno se ponaša, kaže Dačić i dodaje da bez obzira na to što smo kandidat za člana EU, nismo i nećemo se pridruživati sankcijama koje su donošene protiv Rusije.

Nastavak saradnje 

"Jurij Borisov i ja smo kopredsednici Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ruske Federacije i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je spoljnotrgovinska razmena u porastu, prošle godine je bila preko tri milijarde dolara, ali sam ubeđen da može da bude mnogo viša", rekao je Dačić.

Želimo nastavak saradnje na političkom, ekonomskom ali i na kulturnom, prosvetnom, naučnom i svakom drugom planu.

"Danas me je moj kolega Lavrov obavestio da je Ruska Federacija izdvojila još 20 miliona dolara za nastavak razminiranja Srbije. Takođe obavestio me je da je Gasprom je obezbedio šest miliona za nastavak radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. To će biti najveći hram u našem delu Evrope i veliko je zadovoljstvo što će to biti rezultat zajedničkog rada Srbije i Rusije", rekao je ministar.

"Nadam se da ćemo veoma brzo imati dalje političke susrete na najvišem nivou. U narednim danima očekuje se novi susret predsednika Vučića i Putina na Samitu u Kini. To je veoma važno jer želimo da se konsultujemo i da zajedno nastupamo kada je reč o pritiscima koji dešavaju u vezi sa Kosovom. Takođe, veoma smo zahvalni na podršci Rusije u SB UN, kada je reč o našem teritorijalnom integritetu", rekao je Dačić.

Prijateljstvo koje je započeto pre više vekova je neraskidivo i još jednom želim da zahvalim na ljubavi i poštovanju koje ukazujete Srbiji i srpskom narodu, zaključio je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара