O čemu se govorilo na konsultacijama u parlamentu

Na konsultacijama šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koje su pojedini učesnici ocenili kao veoma korisne, bilo je reči o neophodnim izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta iz 2009. Izraženo je i nezadovoljstvo zbog nedolaska dela opozicije, koja je na protestima samo, kako je ocenjeno, deklarativno iznela zahteve, o kojima bi trebalo da se razgovara u parlamentu.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da je parlament mesto za dijalog, a ne ulica, kao i da na ulici ne može o bilo čemu da se raspravlja.

Gojkovićeva je prenela medijima, nakon konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa, da je zaključeno da su nužne izmene i dopune Poslovnika kako bi omogućili bolji rad parlamenta u vremenu do redovnih izbora.

"Veoma sam zadovoljna današnjim sastankom i razgovorom koji je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog između legalnih i legitimno izabranih predstavnika građana, da to nije ulica i da o svemu može da se razgovara na ovom mestu, koje je i predviđeno za dijalog i razmenu mišljenja", istakla je Gojkovićeva.

Objasnila je da je održala sednicu Kolegijuma Narodne skupštine, koju je zakazala i najavila još prošle nedelje, a da je tema bila rasprava u otvorenom dijalogu kako unaprediti rad parlamenta i na koji način da poslanici bolje zastupaju interese građana koji su glasali za njih.

Na pitanje da li ima prostora za dalji dijalog, Gojkovićeva je rekla da je bilo diskusije na tu temu najviše od strane radikala i liberala, da je najveća prepreka da se unapredi rad potreba da se izmene i dopune poslovničke procedure o radu Skupštine.

Kako je rekla, poslanici koji podržavaju rad Vlade rekli su da će učestvovati u tome, kako bi doneli izmene i dopune u najvećem mogućem konsenzusu i to mnogo većem nego kada je poslovnik donet.

"Kakve god izmene da usaglasimo treba da budu usvojene, u najvećem mogućem konsenzusu", poručila je Gojkovićeva.

Vrata otvorena za sve poslanike

Dodala je da su otvorena vrata za sve poslanike parlamenta i sve šefove poslaničkih grupa i da će ona nastaviti da ih poziva na sve kolegijume i sednice kada su važne teme na dnevnom redu parlamenta.

"Ovde se vodi dijalog i razgovara i zastupaju građani. Ulica nije mesto na kome može o bilo čemu da se raspravlja. Mi smo ovde legalno i legitimo izbrani velikom većinom i nastavićemo da poštujemo zakone ove države", naglasila je Gojkovićeva.

Navela je i da su učestvovale dve opozicione partije, odnosno poslaničke grupe – SRS Vojislava Šešelja, i poslanička grupa Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Posebno je zahvalila Miladinu Ševrliću što je prisustvovao Kolegijumu, podsećajući da je on poslanik koji je izbačen iz poslaničke grupe "Dveri" samo zato što je, kako kaže, imao različito mišljenje u odnosu na Boška Obradovića i što je želeo da učestvuje u plenumskim raspravama Skupštine.

"Zaključak sastanka je da je potrebno da svi zajedno razmislimo o izmenama i dopunama važećih pravila i procedure po kojoj radi Skupština. Poslanici iz partija koje delimično bojkotuju rad parlamenta su 2009. godine doneli ta pravila. Saznala sam da je doneto u julu u vremenu kada se održavaju vanredne sednice sa izuzetno važnim temama bez prava da se suštinski raspravlja o Poslovniku", objasnila je Gojkovićeva.

Najavila je da će SRS i LDP iznete predloge dostaviti i u pismenoj formi.

Konsultacije su održane danas u odsustvu predstavnika stranaka iz Saveza za Srbiju, kao i poslanika Moderne Srbije.

Kaže da su predstavnici opozicionih poslaničkih grupa zatražili više vremena za raspravu o njihovim amandmanima, ali svi su se osvrnuli na "ove predloge dopuna dnevnog reda koji su više izgubili svaki smisao".

Navela je da su se svi složili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta za koje je najavljen zakon o švajcarcima, za koji se očekuje da tokom dana bude i predmet u Skupštini.

Takođe, u maju će u proceduru ući i "Tijanin zakon", kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za ubice i silovatelje dece, maloletnih osoba i trudnica.

Na konsultacije su došli Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija, Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke, Mira Petrović, predstavnica PUPS-a, Milorad Mijatović iz SDPS-a, Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić u svojstvu potpredsednika Skupštine Srbije, Balint Pastor, predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije, Čedomir Jovanović iz LDP-a, kao i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Predlog za ukidanje plata za nedolazak na posao

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma posle sastanka rekao je novinarima u Skupštini da je ovo bio uobičajeni sastanak po Poslovniku, koji je predviđen kada dođe do nekog problema u radu parlamenta.

"Opozicija nije došla, uputili su zahteve bez adrese i onima koji treba da ih prime. Unapred su rekli da neće razgovarati sa predsednikom i predsednicom parlamenta, a gde hoćete da razgovarate – na ulici", istakao je Marković.

Dodao je da još nije kasno tom delu opozicije da razgovara u parlamentu i zamolio ih da se tokom protesta ništa ne lomi na ulici i da kažu koji je njihov program.

Naveo je da je govorio da je potrebno doneti odluku da oni koji su na stalnom radu u parlamentu, a ne dolaze na posao, ne treba da primaju plate.

"Da li može radnik da ne ide na posao u neku fabriku, a da prima platu, da li može lekar da ne ide u bolnicu, a da primi platu. Ne može. To je mera koja će doneti i novac, a koji bi trebalo da se preusmeri za porodice sa troje i više dece", rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović kazao je u ime te poslaničke grupe da su u Skupštini otvorena vrata dijalogu, demokratiji i svima koji žele da učestvuju.

Naveo je da je danas vođena konstruktivna rasprava, da se govorilo u vezi sa poslovnikom, koji je donet u julu 2009. godine.

"Oni kojima je odgovarao sada govore da se zloupotrebljava, a nisu došli da razgovaramo o izmenama i dopunama", rekao je i dodao da zahtevi opozicije sa kojima su nastupili, formalno-pravno ne postoje, samo su deklarativno izneti i obesmišljavaju suštinu, ukoliko suština postoji.

Šef poslaničke grupe LSV-LDP-SDA Čedomir Jovanović kazao je da je na kolegijumu šefova poslaničkih grupa rekao da postoje jasni i ozbiljni problemi, od kojih je prvi politički problem koji postoji u društvu, a na šta parlament ne sme biti slep.

"Uvek sam imao razumevanje za proteste i nezadovoljstvo, samo nisam nikada imao razumevanja za nasilje, bilo verbalno ili fizičko", rekao je Jovanović i dodao da je jasno da deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine, ali da je mesto za razgovor o njihovim zahtevima jedino parlament.

Smatra da je parlament na njihove zahteve odgovorio adekvatno i istakao da "nikakve komisije Vučićeve, Obradovićeve... neće uređivati život u Srbiji", već će to raditi zakoni i institucije, bez obzira na to da li se radi o političkom životu ili medijima.

Kako kaže, politički život je uređen zakonima, koje su doneli oni koji danas protestuju protiv njih.

"Svi izborni zakoni su doneti u Skupštini na predlog onih koji danas protestuju. Nemam protiv da se izvrše izmene, postoji Venecijanska komisija..., ali s jedne strane potpišete birački spisak u Lučanima, a tražite izmene zakona, to neću tolerisati", rekao je Jovanović.

Kazao je da je u Parlament potrebno vratiti raspravu o KiM i EU i pozvao deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta da dođu u Skupštinu i tu razgovaraju.

Martinović: Razgovara se u zakonskim normama

Poslanici Srpske napredne stranke i predsednica parlamenta Maja Gojković apsolutno su spremni da razgovaraju o izmenama Poslovnika o radu Skupštine i svim drugim temama koje su važne za građane Srbije, izjavio je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je, međutim, primetio da je za dijalog potrebna i druga strana.

Nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine, Martinović je novinarima u parlamentu kazao da poslanici SNS-a smatraju da je jedino mesto za dijalog o političkim i društvenim temama parlament i da treba da se razgovara o temama koje su u okviru zakonskih okvira.

"Ne možemo da razgovaramo o nečemu što nije u zakonskim normama i postojećeg pravnog poretka", istakao je Martinović i pozvao one koji zahtevaju razgovor da dođu u parlament, da bi bez tenzija, emocije, mržnje i ličnih animoziteta, razgovarali o svim temama u interesu države i građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи