Podrška Francuskoj iz Srbije

Povodom strašnog požara koji je zadesio katedralu Notr Dam u Parizu iz Beograda i danas stižu poruke podrške Francuskoj.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram ministru kulture Francuske Franku Risteru, preko ambasade u Beogradu.

"Sa tugom i zabrinutošću primili smo vest o požaru koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu. Ovaj spomenik francuske ali i svetske kulture, vekovima predstavlja deo najdragocenijeg kulturnog i emotivnog pejzaža čitavog čovečanstva, a u Evropi je on deo njenog amblematskog identiteta", naveo je Vukosavljević.

Istakao je da delimo tugu i zaprepašćenje Francuza.

"I srpski narod je proživljavao slične frustracije kada je slučajni plamen skoro sasvim uništio našu svetinju, manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj, i kada su bolesni umovi terorista vatri predavali srpske crkve na Kosovu i Metohiji. Bilo da su nesreće plod slučajnih okolnosti ili su delo mržnje, one kod svakog razumnog čoveka ostavljaju ožiljak i osećaj gubitka ili štete na nečem opštem, ali i krajnje ličnom", rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić takođe je izrazio duboko žaljenje i tugu zbog požara koji je sinoć izbio u pariskoj katedrali.

"U mislima smo sa svim građanima Pariza i Francuske. Notr Dam je jedan od simbola njihove prestonice, neprocenjivo nasleđe i važan deo evropske kulture", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su strašne slike Notr Dama u plamenu, istorijskog zdanja koje je uvek bilo među najposećenijima u Evropi.

"Strašne slike u plamenu jednog od najposećenijih spomenika u Evropi i u meni izazivaju samo tugu. Dragi Parižani, Beograđani su uz vas", poručio je Radojičić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво