Tači bez obraćanja medijima u Briselu

Predsednik privremneih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom Johanesom Hanom. Johanes Han pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne takse. Tači i evropski zvaničnici nisu se posle sastanka obraćali medijima.

Iz kancelarije Hašima Tačija prosleđeno je pisano saopštenje u kome se navodi da su teme razgovora bile vizna liberalizacija, normalizacija odnosa Beograda i Prištine kao i politička situacija i evrointeracije Kosova.

U saopštenju se navodi ocena Hašima Tačija da se region nalazi u "teškom stausu kvo" zbog čega su "mnogi procesi usporeni".

Tači se tokom razgovora u Briselu prilikom založio za "jasnije i dinamičnije zalaganje EU za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju Prištine.

Navodi se i da je Hašim Tači evropskim zvaničnicima potvrdio stratešku "evropsku orjentaciju Kosova", ali i kritikovao EU zbog odlaganja vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Suspendujete kontraporduktive tarife"

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je tokom razgovora sa predsednikom privremenih kosovski institucija Hašimom Tačijem pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne tarife.

"Ponavljam poziciju EU da je kontraproduktivne tarife moraju bar biti suspendovane", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Posle sastanka sa Hašimom Tačijem evropski komesar je nagtlasio i da je "važno da se dijalog Srbije i Kosova nastavi brzo". Han je ocenio da je to u interesu "stabilnosti i napretka šireg regiona".

U kabinetu evropskog komesara su potvrdili da je Han sa Tačijem razgovarao o taksama, neophodnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i ukupnom evrointegracionom procesu Kosova.

Vizna liberalizacija, dijalog i politika proširenja bile su teme sastanka predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i Ramuša Haradinaja, potvrđeno je Tanjugu iz Saveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара