Tači bez obraćanja medijima u Briselu

Predsednik privremneih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom Johanesom Hanom. Johanes Han pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne takse. Tači i evropski zvaničnici nisu se posle sastanka obraćali medijima.

Iz kancelarije Hašima Tačija prosleđeno je pisano saopštenje u kome se navodi da su teme razgovora bile vizna liberalizacija, normalizacija odnosa Beograda i Prištine kao i politička situacija i evrointeracije Kosova.

U saopštenju se navodi ocena Hašima Tačija da se region nalazi u "teškom stausu kvo" zbog čega su "mnogi procesi usporeni".

Tači se tokom razgovora u Briselu prilikom založio za "jasnije i dinamičnije zalaganje EU za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju Prištine.

Navodi se i da je Hašim Tači evropskim zvaničnicima potvrdio stratešku "evropsku orjentaciju Kosova", ali i kritikovao EU zbog odlaganja vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Suspendujete kontraporduktive tarife"

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je tokom razgovora sa predsednikom privremenih kosovski institucija Hašimom Tačijem pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne tarife.

"Ponavljam poziciju EU da je kontraproduktivne tarife moraju bar biti suspendovane", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Posle sastanka sa Hašimom Tačijem evropski komesar je nagtlasio i da je "važno da se dijalog Srbije i Kosova nastavi brzo". Han je ocenio da je to u interesu "stabilnosti i napretka šireg regiona".

U kabinetu evropskog komesara su potvrdili da je Han sa Tačijem razgovarao o taksama, neophodnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i ukupnom evrointegracionom procesu Kosova.

Vizna liberalizacija, dijalog i politika proširenja bile su teme sastanka predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i Ramuša Haradinaja, potvrđeno je Tanjugu iz Saveta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Cemu ovaj sastanak ?

Pa nicemu. Ovi iz EU odlaze, ne zna se ko ce ih naslediti. Cak ni mi ne znamo sta ce nova administracija da radi. Ko to zna ? Mozda i dalje budu protiv nas kao ovi sadasnji sto su bili. U svakom slucaju bespotreban sasanak.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Slabost EU

Sama izjava komesara Hana "da se kontraproduktivne tarife barem suspenduju" pokazuje svima, a pogotovu Pristini, da EU uopste nije zainteresovana za ovaj problem. Time direktno i podrzava stav Pristine, pa ne shvataju koliko oni sami kontraproduktivno rade.
Trebalo je odavno da shvate da neki narodi nisu u stanju da vode pravi dijalog, prosto jer to nikada nisu naucili, nije im to u genima.
Trebalo je vratiti, tj. ostaviti ovo pitanje u UN, gde bi mehanizmi velikih sila konkretizovali ovo pitanje, te bi mnogo brze doslo do sporazuma kompromisom.