Potpisano 11 dokumenata u Subotici, među njima i nostrifikacija diploma

Između dve vlade i ministarstava Srbije i Mađarske potpisano je 11 dokumenata.

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija potpisali su ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Ministar rada Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva, a ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama.

Pinter je potpisao i sporazum sa svojim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovič.

Oni su potpisali i sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler potpisali su Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Kašler je sa srpskim ministrom sporta Vanjom Udovičićem potpisao Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u Vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisali su pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

Brzina vozova biće do 120 kilometara na sat 

Iz kabineta ministarke Zorane Mihajlović saopšteno je da će Memorandum o razumevanju o nadogradnji železničke pruge između Subotice i Segedina omogućiti da se postojeća pruga Subotica–Horgoš–Segedin rekonstruiše na komercijalnu brzinu do 120 kilometara na sat, uz povećanje nosivosti pruge na 22,5 tona osovinskog pritiska.

Kao mogući izvor finansiranja za ovaj projekat označen je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle godine, a procenjena vrednost radova je oko 58,8 miliona evra.

Mađarska strana planira da ovu prugu produži do grada Hodmezovašarhelj, a potom i do Bekeščabe prema istoku, odnosno Baje prema zapadu.

Ova linija se može povezati s jedne strane s projektom brze pruge Beograd–Budimpešta, a s druge strane prema gradovima Kečkemet i Nađkereš u Mađarskoj, čime bi sistemom železničkih veza bio povezano više od milion stanovnika na ovom području u Srbiji i Mađarskoj.

Drugi memorandum, o unapređenju rada brodske prevodnice na srpskom delu reke Tise, omogućiće da se poveća prevodnica u sastavu brane kod Novog Bečeja.

Cilj rekonstrukcije je da se omogući istovremeno prevođenje više od jednog broda, koliko dozvoljavaju gabariti postojeće prevodnice, u cilju povećanja saobraćaja ovom rekom na kojoj je Sporazumom Srbije i Mađarske iz 2017. plovidba otvorena za brodove svih država.

Povećanje propusne moći prevodnice istovremeno je i uslov za realizaciju zajedničke inicijative dve zemlje da se reka Tisa uključi u sistem Evropskih koridora, odnosno TEN-T mrežu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво