Pastor za RTS o ksenofobiji, neznanju i političkim "cverglanima"

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je za RTS da je zabezeknut nastupom Sergeja Trifunovića na jučerašnjem skupu u Beogradu. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka, kaže Pastor.

Povodom jučerašnjeg protesta "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" u Beogradu i govora Sergeja Trifunovića, lidera Pokreta slobodnih građana, u kome je pomenuo doseljavanje Mađara u Srbiju, reagovao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine. 

Pastor je za RTS rekao da je zabezeknut nastupom Sergeja Trifunovića na jučerašnjem skupu u glavnom gradu.

Ne znam da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti, navodi Pastor.

"Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj! Šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički 'macani' u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički 'cverglan' (petlić)", navodi predsednik SVM.

Pastor naglašava da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

"Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka", kaže Pastor.

Govoreći o protestima građana i dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

"To uključuje mogućnost okupljanja na trgovima, kao što je to bilo juče u Beogradu, ali mislim da oni koji nisu zadovoljni, koji imaju nameru da sruše vlast, pre svega treba da naprave reda u sopstvenom dvorištu. Vreme je da se promeni opozicija, to je bitno za Srbiju. Važno je da Srbija ima normalnu opoziciju, to je element parlamentarne demokratije, ali ubeđen sam da Srbija zaslužuje bolju opoziciju nego što je to danas", zaključio je Pastor. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво