Protesti "Jedan od pet miliona" širom Srbije

Protesti građana "Jedan od pet miliona" nastavljeni su i večeras, ali bez uobičajenih šetnji. Protestovalo se u Valjevu, Užicu, Novom Sadu, Kruševcu, Subotici, Šapcu, Čačku...

Osim izjava nezadovoljstva aktuelnom vlašću, na protestima su se čuli i zahtevi za rešavanje lokalnih problema, promenu izbornog sistema, efikasnije pravosuđe, zaštitu novinara, bolje puteve i rešavanje komunalnih problema. I pozivi na sutrašnji protest u Beogradu.

U Novom Sadu je u održan 13. protest "Jedan od pet miliona", a građani su se okupili ispred Srpskog narodnog pozorišta gde su održani govori, a okupljenima se obratio glumac Radoslav Rale Milenković.

Protestnom skupu su se pridružili i novosadski studenti, koji su se okupili kod fontane ispred studentskog doma "Slobodan Bajić", sat vremena pre protesta.

Šetnje centralnim gradskim ulicama nije bilo jer, kako su saopštili organizatori, "nije se znalo da li će građani Novog Sada moći bezbedno da prođu gradskim ulicama u uslovima održavanja kontramitinga pristalica vlasti iz svih krajeva zemlje koji je bio najavljen za isto vreme u centru grada".

Građani su pozvani da se priključe protestu sutra u Beogradu, pod sloganom "Svi kao jedan". 

Uz transparent "Vratite Suboticu Subotičanima" i zastave Srbije, oko dve stotine Subotičana deseti put je učestvovalo u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama.

Govoreći pre šetnje, politikolog Duško Radosavljević rekao je da su razorene sve institucije u Srbiji. Konstatovao je da nema slobode izražavanja i slobodnih medija, što smatra neophodnim za modernu državu. 

"Građansko društvo mora efikasno da odgovori na jasne namere pretvaranje države u autoritarnu strukturu", naglasio je Radosavljević.

Na protestu "Jedan od pet miliona" koji je u Nišu održan 14. put ponovljeni su zahtevi za odlaskom aktuelnog režima i slobodnim izborima na svim nivoima. Organizatori su pozvali građane da sutra u što većem broju odu u Beograd na zajednički protest sopstvenim automobilima i redovnim autobuskim linijama, pošto, kako su rekli, aktuelni režim zabranjuje prevoznicima da voze građane na sutrašnji protest.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pozvao je građane da na protestu u Beogradu ne ulaze u sukobe sa policijom, da ne omalovažavaju i ne vređaju policajce koji budu obezbeđivali skup, jer su oni, kaže, mobilisani i moraju tamo da budu, bez obzira na to šta zaista misle.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da se opozicija u Srbiji ujedinila, bez obzira na političke i ideološke razlike, odlučna da smeni aktuelnu vlast. U dva navrata grupa ljudi skandirala je protiv govornika protesta, ali ozbiljnijeg incidenta nije bilo. 

Protiv vlasti protestovali su i Šapčani. Sa porukom "Ima nas", 13. put okupili su se u centru grada. Pre protestne šetnje, na skupu su govorili Srđan Milivojević, bivši poslanik Demokratske stranke, koji je pozvao Šapčane da u subotu masovno dođu u Beograd, dok je profesor Velimir Kuzmanović rekao da će naš narod sutra biti dva koraka bliže slobodnim medijima i korak bliže slobodnim izborima.

Na protestu "Jedan od pet miliona" na Trgu glumaca u Kruševcu organizatori su ponovili zahteve zbog kojih se okupljaju svakog petka tražeći smenu vlasti, ostavke gradonačelnice Jasmine Palurović i gradskih većnika, nadzornog organa JKP "Gradska toplana", umanjenje tri naredna računa za grejanje, bolju bezbednost, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, pravo na pravovremene i istinite informacije.

Kako su istakli, blokade puteva i otkazivanje autobusa neće sprečiti Kruševljane da stignu do Beograda i Narodne skupštine jer žele slobodnu Srbiju.

Okupljenim građanima obratili su se Milan Stanimirović, novinar iz Vrbasa, a potom filmski i TV reditelj Janko Baljak, koji je rekao da će Srbija uskoro biti slobodna zemlja, slobodnih medija i dodao: "Izborićemo se za izbore pod ravnopravnim uslovima, za demokratski dijalog 'ne želimo više nikada diktatore, ne želimo Miloševića ponovo'."

I večeras je na gradskom trgu "Karađorđev dud" u Smederevu održano protestno okupljanje građana "Jedan od pet miliona", jedanaesti put po redu. Govornici su pozivali okupljene da se sutra zajedno nađu u Beogradu, na centralnom protestu opozicije. Nije bilo spoljnih govornika, a nije bilo ni uobičajene protestne šetnje. 

Ovog petka u Čačku nije održan protest "Jedan u pet miliona", što je bio slučaj prethodnih dvanaest sedmica. Organizatori su ispred spomenika Stepi Stepanoviću, gde je, inače, mesto protestnog okupljanja za prisutne građane dali informacije o sutrašnjem odlasku u Beograd na protest opozicije.

Okupljanje je počelo minutom ćutanja za preminulu odbornicu Dveri, Milicu Prokić. 

Nekoliko stotina Zaječaraca protestovalo je 12. put protiv aktuelne lokalne i republičke vlasti. Na skupu "Jedan od pet miliona" zahtevali su da svi lokalni funkcioneri koji su na vlasti od 2004. godine podnesu ostavku, da opozicija ne učestvuje u radu gradske skupštine, da se Zorani Mihajlović oduzme zvanje počasne građanke Zaječara kao i da mediji, "naročito RTS", izveštavaju o protestima. Zahtev je i da se organizuju fer izbori, ali i fer uslovi u medijima. 

U Užicu su okupljenim građanima govorili pukovnik u penziji Dragan Krsmanović i Zoran Filipović, novinar i pisac, koji je i inače vodio svih 12 okupljanja. Krsmanović je osporio legitimitet predsednika Aleksandra Vučića, premijerke, a naročito ministra odbrane i Generalštab koji, kako kaže, već pola veka rade i podržavaju jednu partiju.

Pošto su u isto vreme odbornici vladajuće koalicije u Gradskoj kući dežurali, zbog kako kažu sprečavanja nasilja poručeno im je: "Ostanite vi tu mi odosmo za Beograd". Takođe, rečeno je da niko nije bio spreman da ustupi autobuse za Beograd, a Železnica je tražila spiskove putnika za grupne karte.

Pozvali su Užičane na miran protest u Beogradu, bez nasilja i nasedanja na provokacije.

Deseti protest u Valjevu u 19.30 počeo je čitanjem valjevskih vesti, među kojima je da će jednu od najstarijih škola u Srbiji, Osnovnu školu u Donjoj Kamenici, osnovanu 1829. godine gradska vlast zatvoriti zbog "velikih troškova". 

Okupljenim građanima obratila se, između ostalih, Aida Ćorović, borac za ljudska prava, koja je naglasila da vlast huška građane jedne protiv drugih, da je društvo na ivici građanskog rata, ali da građani moraju pronaći način da se to ne dogodi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво