Vulin i Vesić odložili štrajk glađu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odložio štrajk glađu koji ja najavio za danas. I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je njegova odluka o početku štrajka glađu odložena, ali da je i dalje na snazi.

Aleksandar Vulin je na konferenciji za novinare rekao da je odložio štrajk glađu, koji je najavio kao odgovor onima koji žele sukobe.

"Pripadnici novog DOS-a su imali plan da upadnu u institucije na silu pa onda da počnu sa štrajkom glađu u svakoj od njih", kaže Vulin i ističe da bi tako blokirali njihov rad i predstavili Aleksandra Vučića kao nekog ko ne brine za tuđe živote.

Ne bi pokrenuli dijalog ili tražili izbore, nego su, ističe, hteli iznudu. "Zato je moj odgovor bio štrajk glađu da vide da ima onih koji bi se suprotstavili istim sredstvima. Oni su hteli nasilje i da zaustave institucije", napominje Vulin.

Kaže i da je tu odluku doneo posle konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Jutros sam imao dug razgovor sa Vučićem. Nas dvojica smo saborci, a kao i svi saborci umemo i da se ne složimo. Ja mu verujem, u njegove procene, jer bez svake sumnje dobija izbore imenom i prezimenom. Zato sam prihvatio sugestiju saborca i prvog u lancu komandovanja vojskom da odložimo štrajk", naveo je Vulin.

Vesić: Počeću štrajk kada budu nastavili da ucenjuju državu

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je njegova odluka o početku štrajka glađu odložena, ali da je i dalje na snazi.

Poručio je da će započeti štrajk onog trenutka kada "huligani" budu nastavili da ucenjuju državu i prete štrajkom glađu.

"Moja odluka o štrajku glađu je motivisana željom da skrenem pažnju na nasilje koje fašisti vrše u Beogradu", rekao je Vesić na konferenciji za medije u Skupštini grada.

Odbornici započeli "odbranu" zgrade Skupštine grada

Vesić je dodao da su odbornici vladajuće većine u Skupštini Beograda u 14 sati započeli odbranu zgrade Skupštine grada i beogradskih opština.

Objašnjava da to rade zbog najave čelnika Saveza za Srbiju da će po podne pokušati da uđu u Narodnu skupštinu, a potom i u Gradsku skupštinu i još neke beogradske opštine, i da tu započnu štrajk glađu, kako bi im se sutra na najavljenom protestu pridružile pristalice.

To je, kaže Vesić, pokušaj državnog udara, napad na institucije, demokratiju i izbornu volju građana.

Dodao je da će zajedno sa gradskim i opštinskim odbornicima ostati u Skupštini grada i skupštinama opština, i da na taj način želi da čuva Skupštinu grada od nasilja.

Nikodijević: Vlast se dobija i gubi na izborima

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da se donetom odlukom brane demokratske tekovine, ustavni poredak i izborna volja građana.

"Vlast se dobija i gubi na izborima, a između dva izborna ciklusa politički dijalog odvija se na sednicama Skupštine i unutar institucija. To što neki žele da ih zamene ulicom, ne znači da ćemo na ulicu pristati", rekao je Nikodijević.

Dodao je da su građani pre godinu dana dali poverenje SNS-u i SPS-u da sprovode program koji su kandidovali, te da njihovi predstavnici imaju obavezu prema građanima da se bore za razvoj grada.

Ranije danas, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da će poslanici vladajuće koalicije od danas boraviti u Skupštini kako bi je odbranili od onih koji "nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom" pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana.

Martinović je na konferenciji za novinare u parlamentu kojoj su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije – SNS, SPS, SDPS, NS-USS, Pokreta socijalista, rekao da je jutros imao konsultacije s predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i da je doneta odluka da za sada ne stupaju u štrajk glađu.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво