Lončar: Priština uskratila pravo Srbima na zdravstvenu zaštitu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je neprihvatljiv i anticivilizacijski postupak Prištine da zabrani vozilu hitne pomoći, koje je trebalo da transportuje pacijenta iz KC Niš, prolazak administrativnog prelaza Merdare.

Ministar Lončar je rekao da onemogućiti nekome, danas, u 21. veku, pravo na zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, je anticivilizacijski i krajnje nehuman čin.

"Univerzalno pravo na zdravlje je jedno od najznačajnijih tekovina moderne civilizacije i uskraćivanje istog ne predstavlja ništa drugo nego još jednu poruku Prištine da su Srbi na Kosovu i Metohiji gradani drugog reda, uskraćeni za osnovna ljudska prava", rekao je Lončar.

Dodao je da se od Prištine ništa drugo i ne može očekivati i još jednom pozvao međunarodnu zajednicu, sve organizacije koje brinu o ljudskim pravima i "lekare bez granica", Svetsku zdravstvenu organizaciju da reaguju, da jasno i nedvosmisleno stanu u zaštitu prava građana kojima Priština već nekoliko meseci nehumanim postupcima uskraćuje pravo da se leče.

Juče je sa administrativnog prelaza Merdare vraćeno je sanitetsko vozilo Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gračanica. Ekipa Hitne pomoći krenula je vozilom da preuzme pacijenta u Klinički centar Niš. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи