Vučić: Važno da svi poštuju teritorijalni integritet, Srbije takođe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i da nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji. Ističe da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mostaru gde će prisustvovati otvaranju 22. Međunarodnog sajma privrede. Novinari su tražili do njega da prokomentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica.

Na opasku novinara u Mostaru da "podržava Dodikove stavove", Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

"Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati", rekao je Vučić.

Dodao je da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz Bosne i Hercegovine koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

"Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet", istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Saradnja sa Dodikom u interesu Srpske, BiH i Srbije

Kad je reč o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsedavajućim Predsedništva BiH, a ranije predsednikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da veruje da u budućnosti može da bude još bolja.

"Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv", rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsetio da je u Sarajevu dogovoreno da deo granice od tri odsto bude rešen, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

"Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, od A do Š, ali to nije bilo dovoljno jer je došlo do neke promene stava", rekao je Vučić i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rešenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio da se verovatno radilo o spornih tri odsto granice i dodao:

"Kako da se pojavi ako se nismo dogovorili o tih tri odsto."

Na konstataciju novinara da ipak nije reč o tom delu granice, Vučić je rekao da onda ne zna o čemu se radi.

Pristojna Srbija će pobediti nasilje, izbori vraćaju neke u realnost

Na pitanje novinara u Mostaru o izjavi Dragana Đilasa, koji ga optužuje da želi da izazove građanski rat, kao i Boška Obradovića, koji najavljuje probijanje svih blokada 13. aprila, predsednik Srbije je odgovorio da pristojnu Srbiju koja želi fabrike, koja želi da radi ne možete pobediti nasiljem i nepristojnošću.

Na izborima će, uveren je, njegovi politički protivnici biti vraćeni u realnost.

Ukazao je da se sprema za dva dana veliki narodni skup u Novom Sadu, a posle toga i, kako ističe, najveći skup u istoriji Srbije, 19. aprila u Beogradu.

"Živi bili pa videli. Pristojnu Srbiju, koja želi fabrike, da radi, ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Šta mislim o tim ljudima? U ovom trenutku ne mislim da ima smisla da govorim sa ovog mesta", istakao je Vučić.

Dodaje da sluša od njih da treba da se plaši, te dodaje da se ne plaši nasilnika, što je pokazao time što je ostao na radnom mestu sve vreme kada su nasilnici organizovali takav skup direktno ispred Predsedništva.

"Neću se nikada uplašiti. Samo narodnom voljom na izborima se dolazi na vlast. Srbija je demokratska zemlja", podvukao je Vučić.

Poručio je dalje da ne treba građani da se sekiraju što neki ljudi maštaju da imaju mnogo više snage nego što imaju.

"Biće sigurno održani izbori i tada će biti vraćeni u potpunu realnost", naglasio je predsednik.

Navodi da je ponosan što je u poslednje tri godine Srbija pomagala najviše svom narodu u regionu.

Najavio je da će sada biti razmotrena i ideja o jedinstvenom srpskom bukvaru, merama za očuvanje jezika i ćiriličkog pisma.

"Uz Rusiju, mi smo jedina zemlja koja je uspela da na 'Starbaksovoj' kafeteriji piše naziv i na ćiriličkom pismu. Time pokazujemo da želimo da sačuvamo i odbranimo svoje", istakao je Vučić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи