Pastor za RTS: Bodrićemo Mađare da glasaju na evropskim izborima

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor kaže za RTS da će bodriti Mađare koji žive van matice da glasaju na izborima za Evropski parlament. Potpuno je neprimereno da Srbiju drže u "predsoblju" EU i mi ćemo se kroz učešće u radu EP zalagati da se proces evrointegracija ubrza, poručio je Pastor.

Na izborima za EP prvi put će glasati i Mađari koji žive van zemlje. To znači da će oko 50.000 registrovanih punoletnih birača iz Srbije birati svoje predstavnike među mađarskim partijama. Ištvan Pastor je govorio za Dnevnik RTS-a o značaju izbora za njegove sunarodnike, ali i o njihovom uticaju na evropski put Srbije.

Gospodine Pastor, kako Vi tumačite poruke koje je uputio Viktor Orban, mađarski premijer i predsednik Fidesa za predstojeće evropske izbore?

– Ta opredeljenja se u suštini podudaraju sa onim opredeljenjima koja mi, u odnosu na evropsku politiku i evropsku političku scenu, kao strana imamo. Normalno, ima tu i niz drugih pitanja, koja u tih sedam tačaka nisu dodirnuta, kao što je na primer pitanje proširenja EU, za koju smo mi sigurno izuzetno zainteresovani, da ne kažem - životno zainteresovani.

Mađari u Srbiji su dobili priliku da prvi put glasaju na izborima za evropski parlament. Zašto mislite da je to bitno i kako se to odnosi na Srbiju?

– Mi ćemo u predstojećih nešto više od mesec i po dana bodriti ljude koji imaju biračko pravo, koji su se registrovali da žele da se koriste tom mogućnošću, da iskoriste tu mogućnost.

Mislim da je bitno da učestvujemo u donošenju one odluke koja u predstojećih pet godina otprilike opredeljuje i našu sudbinu. Mi smo životno zainteresovani za to da neko napokon otvori vrata od predsoblja i da možemo da koraknemo dalje.

Ubeđeni smo da je danas Srbija spremnija što se tiče savladavanja prepreka na tom dugom približavanju EU.

Mislim da je potpuno neprimereno da nas drže u tom predsoblju i da nas ne puste dalje i mi ćemo se sigurno kroz učešće gospodina Delija u radu i Evropskog parlamenta zalagati za to da taj proces dobije na ubrzanju.

Savez vojvođanskih Mađara je akter na domaćoj političkoj sceni. Imamo primere proteklih nedelja i meseci da pratimo proteste dela opozicije i nezadovoljnih građana. Vaša stranka je povodom dešavanja ispred Skupštine Beograda izdala saopštenje da je "reč o politici skandala"?

– Ja sam se i do sada, i ubuduće ću se zalagati za to da svako ima normalno pravo i pravo da iznosi svoje političke stavove, bez obzira što su oni opozicioni, bez obzira na to što oni, možda, odudaraju od većinskog pozicionog stava.

Zalagaću se za to da to ljudi mogu činiti u skladu sa zakonskim mogućnostima, ali ono što nikako neću moći da prihvatim, ni ovom prilikom ne mogu da prihvatim, to je radikalizacija izražavanja volje, napad na institucije, napad na ljude.

Mislim da je to velika opasnost, i to nikome ne ide u prilog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво