Evropski izbori važni za Srbiju, proširenje tema koja se izbegava

Za mesec i po dana biće održani izvori za Evropski parlament. Za poslednjih četrdeset godina koliko postoje, izborima za Evropski parlament nikada se nije pridavao veći značaj. Sa najvažnijih adresa pominju se kao istorijski, jer se smatra da će više nego neki prethodni, odrediti karakter Evropske unije u narednih pet godina. Značajni su i za Srbiju, iako u izborima ne učestvuje.

Ako ćeš pred birače, o svemu pričaj ali ne o proširenju, očekivano u evropskoj predizbornoj kampanji. Oko pola milijarde birača, u 27 zemalja, više voli nešto o zapošljavanju i bezbednosti. U naletu su antievropski nastrojene stranke.

"Evropski izbori su vrlo važni za Srbiju zato što će kultura budućeg Evropskog parlamenta, samim tim Evropske komisije, umnogome uticati na to kako će izgledati politika proširenja EU prema čitavom regionu, samim tim i prema našoj zemlji", ukazuje Vladimir M. Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da će doći do izvesnih pomeranja, ali ne velikih.

"Bitno je znati da će verovatno stranka koja dobije najveći broj poslaničkih mesta, verovatno biti stranka koja će dati predsednika Evropske komisije", dodaje Međak.

A zašto je ta funkcija toliko važna za nas? U proteklih godinu dana, tačnije od donošenja Strategije za zapadni Balkan, procenjuje se, propustili smo priliku da nekog budućeg - ubedimo u to da je proširenje važna tema za budući saziv Evropske komsije.

"Takođe, sastav same EK, to ćemo morati da vidimo posle, da vidimo ko je koliko dobio, kakva je kombinatorika, ko će se kako postaviti. Ja se iskreno nadam da ćemo mi u narednom izdanju EK imati Generalni direktorat za proširenje, znači da ćemo imati poseban generalni direktorat, i da će komesar za proširenje biti političar sa velikom političkom snagom. To je bitno za nas da se nama u Briselu bavi neko ko ima veliku političku snagu", ističe Međak.

A veliku političku snagu očito ima Bregzit jer u izborni proces unosi neizvesnost.

"Sad imate jednu vrlo interesantnu situaciju, u kojoj će Velika Britanija možda izaći iz EU pre izbora, možda u toku samih izbora, a možda će čak ravnopravno učestvovati na izborima za Evropski parlament", napominje Pavlović.

Mandat u evrpskom parlamentu ciljaju hrvatski Srbi, uvereni da postoji potencijal u srpskom biračkom telu, u zemlji, i van nje. Da li će na listi biti profesor Dejan Jović, savetnik bivšeg predsednika Hrvastke Ive Josipovića?

"Ovoga trenutka se lista finalizira, i predsedništvo SDSS vrši pripremu i neophodne konsultacije za njezino usvajanje, i lista će sigurno biti potvrđena u narednih dan ili dva, javnosti u ponedeljak, a što se profesora Jovića tiče, visoka je vjerojatnost da će on biti na listi za evropski parlament", navodi predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Izbori za evropski parlament održaće se od 23. do 26. maja. U aktuelnom sazivu, parlament radi još 11 dana.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 07. apr 2019, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Muke su to

Ali za nase politicare. Kako sad objasniti narodu da od te EU slaba vajda. Niko ne zna sta ce sa njom biti.Svuda neka trvenja i nadmudrivanja ili ucene ,samo nasi politicari obmanjuju narod sa tamo nekom dalekom EU koja mozda i nece vise postojati. Bar u ovom obliku u kakvom je sada. A rezerve izgleda nema.

(nedelja, 07. apr 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Crna Evropo

Zivesmo vekovima bez nje, narod moze i dalje bez tog ''raja'', jedino od 5. oktobra svi predsednici hoce u Evropu. Cudno zar ne ?

(nedelja, 07. apr 2019, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Zamajavanje naroda

Od 5. oktobra 2000. godine slusam price kako 'EU nema alternativu'. Skoro 20. godina je proslo od petooktobarskih promena, a nama i dalje serviraju pricu da 'EU nema alternativu', iako je i vrapcima na gramana jasno da od ulaska Srbije ( bar u narednih 15 godina, ako se EU ne raspadne do tada) nema nista. Sutra da se EU raspadne, imam osecaj da bi nasi politicari i dalje kao papagaji ponavljali da 'EU nema alternativu', iz proslog razloga jer trenutno niko sa politicke scene Srbije nema nikakav konkretan program da ova zemlja napokon krene napred. Sve im se svelo na borbu za vlast i cuvanje svojih fotelja i ponavljanje jedne te iste mantre koju su ponavljali i oni pre njih. Da se sa istim zarom posvetilo jacanju ekonomije, vladavine prava itd. kao sto se zaklinjalo u EU, danas bi Srbiji bilo svejedno da li cemo uci u EU ili necemo.

(nedelja, 07. apr 2019, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

Mladi ulaze u EU

Mladi ce pre ili kasnije uci u EU ali tako sto ce se svi odseliti...

(nedelja, 07. apr 2019, 10:12) - Паметњаковић [neregistrovani]

Треба да се дистанцирамо од ЕУ и САД-а

Треба да се дистанцирамо од запада који се иживљава над нама вековима, тј. да се опаметимо. Председник ради добро што откачиње ММФ на фин начин, јер су то робовласници 21. века.

(nedelja, 07. apr 2019, 10:06) - milan lala [neregistrovani]

EU

Ulazak Srbije u EU u nekoj nepoznatoj buducnosti vezan je za priznavanje KiM . To znaci prvo da Srbija prizna "kosove" kao drzavu pa tek onda da se razmatra prijem , kad tamo na dugom putu nova prepreka Apatin , delovi opstine Apatin da se pokloni Hrvatskoj , pa zahtevi Rumunija u vezi Vlaha , pa sta kojoj clanici padne na pamet itd... itd.... itd . Znaci mi nikada necemo biti clan EU, jer tolike ustupke za clansku kartu nijedna vlast normalno ne moze uciniti cak i da hoce nesme od naroda.

(nedelja, 07. apr 2019, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...EU predstoje izbori , ne znam kako je raspolozenje u novim,Istocnoevropskim clanicama ali u Zapadnim drzavama to je sasvim sporedna stvar,kandidati su obicno neki od isluzenih nepoznatih politicara ili su mladi iz provincije,moje okruzenje,nikada nije ni biralo a mozda i bira 5-7 % od upisanih..-sto se tice prosirenja EU se "zasniva" nsa Lisabonskom sporazumu i u Srbijinim medijima politicari i novinari obmanjuju javnost...prosirenja nema. ps,Srbija,mozda,i udje ako se okrene od Rusije i USA joj to dozvole... 

(nedelja, 07. apr 2019, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

EU nista od toga

Srbija nece jos dugo u EU, nemojte da se zavaravate.