Kfor o albanskim vojnicima: Nije nam bila namera da provociramo

Portparol Kfora Vinčenco Graso kaže da grupa vojnika NATO-a u pratnji Kfora sprovodi izviđačke aktivnosti na KiM, koje se sastoje od posete različitim mestima, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na severu, prenosi portal "Kossev".

U Severnoj Mitrovici boravila je grupa vojnika iz različitih država članica NATO-a koje čine deo Kfora, među kojima su bila i četvorica albanskih vojnika.

Vojnici su se od glavnog mosta na Ibru prošetali do spomenika knezu Lazaru, koji se nalazi u centru grada, gde su i fotografisani.

Taj prizor je izazvao brojne negativne reakcije na društvenim mrežama, a reagovale su i političke partije navodeći da se radi o provokaciji.

Iz Kfora, međutim, poručuju da namera nije bila provokacija i podsećaju da je Albanija članica NATO-a već deset godina, kao i da je grupa bila sastavljena od pripadnika brojnih nacija.

"Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO-a, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenadi jer je Albanija član NATO-a već deset godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora", ističe se u saopštenju međunarodne mirovne misije pod vođstvom Alijanse dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da se aktivnost Kfora sastoji od posete različitim mestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na severu.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na severu, kao i širom Kosova, "apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju".

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od strane UN kako bi zaštitio sve ljude na KiM.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара