Dačić: Daleko smo od suštine Briselskog sporazuma

Teško je reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine, pre svega zbog Prištine i izbora za novu evropsku administraciju, ističe ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić je siguran da pomaka u sporu o taksama koje je uvela Priština neće biti dok se ne završe izbori za Evropski parlament.

"Haradinaj ima naznake od nekih evropskih zemalja da sačeka sa tim. Neki od njih to javno govore. Govorim o Britaniji i Nemačkoj. Ne mogu da govorim da su one najodgovornije (za zastoj dijaloga), ali drže tu ravnotežu, podržavaju Haradinaja, za razliku od Tačija", napomenuo je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da su američki predstavnici bili iznenađeni i zatečeni situacijom da Haradinaj i Tači ne mogu da sede za istim stolom.

"Postoji deo američke administracije koji to podržava, pogotovo u Kongresu, ali ne sumnjam da Trampova aministracija želi dogovor jer je to i za njih jedan politički poen", ističe šef diplomatije. 

Pre šest godina je, kaže, potpisan Briselski sporazum posle brojnih i dugih sastanaka, a Priština i dalje, dodaje, ne pomišlja da formira Zajednicu srpskih opština. 

Podseća da je Srbija pri potpisivanju imala tri zahteva: da Kosovo ne bude član međunarodnih organizacija, da na severu policija bude srpska po sastavu i da nikakve oružane snage ne mogu da dođu na sever bez saglasnosti Kfora i predsednikâ srpskih opština na severu Kosova.

"Desio se niz stvari koje su otišle od suštine Briselskog sporazuma", navodi ministar dodajući da je sada stvorena nova situacija u kojoj se od Srbije traži da nastavi dijalog bez obzira na sve.

"Mislim da bi u ovoj situaciji pomogao robot humanoid jer bi mogao da govori ono što se stalno govori, tu nema ništa novo", istakao je šef diplomatije.

"Amerikanci da se ne bave 'Ratovima zvezda'" 

Odgovarajući na pitanje da li postoje šanse da se sa Prištinom postigne dogovor u narednih pet godina, Dačić je rekao da o tome ne može da govori jer će "sve zavisiti od toga da li će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu".

"Mi smo za to da bi se sprečio novi sukob na Kosovu, da bi bilo regionalne stabilnost i zbog napretka Srbije u evropskim integracijama. Ali ako oni (Priština) to neće, neće ni njima ništa bolje biti", napominje ministar spoljnih poslova.

Objašnjava i šta znači kada neko od naših zvaničnika upozorava na mogućnost nove "Oluje" na Kosovu i Metohiji.

"To govorimo da bismo upozorili međunarodnu zajednicu da to nećemo dozvoliti. Ako međunarodne snage ne mogu da garantuju bezbednost, onda će se Srbija naći pred upitom kako da reaguje, kao u vreme 'Oluje'. Srbija ako reaguje, ulazite u sukob sa Kforom, a onda se postavlja pitanje regionalne stabilnosti", napominje Dačić.

Komentarišući izjavu komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Toda Danijela Voltersa da je američko prisustvo na KiM potrebno kako bi se ojačao otpor na "spoljne maligne pretnje", Dačić kaže da su za Amerikance maligna pretnja i Rusija i Kina.

"Ja bih mu preporučio da prestanu da se bave 'Ratovima zvezda' nego da vide realnu situaciju. Koji su to maligni uticaji? Pretpostavljam iz Albanije? Ona hoće da usisa Kosovo da budu jedna država", ukazuje šef srpske diplomatije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво