Kurc: Nema rešenja za KiM bez podrške velikih sila

Svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti UN, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Istakao je da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

Sebastijan Kurc je u intervjuu za magazin Kord rekao da im je u interesu da budu u bliskim odnosima sa SAD kada je u pitnju zapadni Balkan, kao i da imaju njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rešenja za pitanje Beograda i Prištine.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni "da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU".

"Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće", rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

"Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende", naglasio je austrijski kancelar.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво