Kurc: Nema rešenja za KiM bez podrške velikih sila

Svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti UN, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Istakao je da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

Sebastijan Kurc je u intervjuu za magazin Kord rekao da im je u interesu da budu u bliskim odnosima sa SAD kada je u pitnju zapadni Balkan, kao i da imaju njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rešenja za pitanje Beograda i Prištine.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni "da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU".

"Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće", rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

"Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende", naglasio je austrijski kancelar.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 04. apr 2019, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Kurz!

Kada imate takvo misljenje o Srpskoj teritoriji,jabi rekao da mogu da pomislim na Korusku.

(četvrtak, 04. apr 2019, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Kurz, kako treba ovo da

razumemo? Pa vi svi veliki i silni, svom snagom i svim smicalicama podrzavate samo jednu stranu, naime najgore zlikovce Kosovare (to je vasa nova nacija) uz podrsku, naravno, Nato-milostivof andjela. Znaci da ste sve trikove ispucali i vasa prazna obecanja Srbima vise ne piju ni vodu ni coca-colu.

(sreda, 03. apr 2019, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Dijalog

Dijalog je nesto, koji treba da zadovolji obe strane... a od nas se trazi da prihvatimo to sta se njima dopada. Kakav je to dijalog? Mi bi od EU “kad tad” dobili clanstvo u EU. Dobro... a sta bi dala Pristina? To znaci oni nas teraju da ubrzamo dijalog koji nije dijalog... dijalog bi mogao u skladu rezolucije 1244 da se vodi i povezano sa tim da nas skroz fino i kulturno zamole da im dodjemo “minimalno” u susret(ako hocemo). Svako od nas bih voleo da okrece zakone ili rezolucije kako kome pase, ali to je ilegalno i protiv medjunarodnih pravila.

(sreda, 03. apr 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Приступ ЕУ по господину Курцу

Господин Курц условљава Србији чланство у ЕУ добрим односима са тзв Косовом, а сви и он знамо да Србија никад неће бити чланица ЕУ барем до краја његовог мандата и сходно томе било би лепо од њега да нам то отворени каже, а за касније се сигурно он неће питати, а да се и пита нама то није важно питање, нама је битно да са њима имамо добре односе који ће такви бити докле год они могу да користе Србију као место профитабилног улагања и јефтине радне снаге., не улажу они новац у Србију што нас воле већ зато што им се то вишеструко исплати!

(sreda, 03. apr 2019, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

G-dine Kurc,za KiM nema rjesenja bez provedbe Rez.SB.UN. 1244...

G-dine Kurc,kako vam ne pade na pamet Rez.SB.1244,tj,pravo i pravda,ili mislite da jos uvijek zivimo u eri sile i bezumlja.Rez.SB.UN.1244 su prihvatile sve drzave stalne clanice SB.UN.pa zasto bi opet one morale razgovarati o srpskom KosMetu kad je stvar rijesena? Ili vi mislite da pitanje KiM nije jos rijesena jer vi sa Zapada ne mozete nametnuti vase i samo vase rjesenje.Sramota.