Podrška na Tviteru švajcarskom ambasadoru u Prištini

Kosovski ministar infrastrukture i saobraćaja Pal Ljekaj sastao se sa švajcarskim ambasadorom u Prištini Žan-Iberom Lebeom, čiji je opoziv tražio zbog Lebeove poruke prištinskim vlastima. Leb je bio rekao: "Švajcarska gradi sisteme za snabdevanje vodom na Kosovu, dok vi plaćate lažne ratne veterane". Ambasadori zapadnih zemalja podržali švajcarskog kolegu.

Pal Ljekaj i Žan-Iber Lebe su "raščistili stvari između sebe", nakon čega je Ljekajevo ministarstvo izdalo saopštenje, prenosi portal Zeri.

U njemu piše da je kosovski ministar ugostio švajcarskog ambasadora i da je "objasnio da su štampani mediji izvukli njegovu izjavu iz konteksta", kao i da "Ljekaj ni u jednom trenutku nije tražio odlazak švajcarskog ambasadora na Kosovu", već da je želeo "objašnjenje optužbi da su ratni veterani na Kosovu lažni".

Kako navode Zeri, u saopštenju dalje stoji da se Ljekaj na sastanku zahvalio Švajcarskoj na kontinuiranoj pomoći koju pruža Prištini, a da je "Lebe naglasio koliko puno ceni žrtvu ratnih veterana Republike Kosovo u borbi za slobodu" i "izrazio žaljenje zbog nesporazuma".

Reagovanja ambasadora

Američki ambasador u Prištini Filip S. Kosnet podržao je ranije stav švajcarskog kolege Žan-Ibera Lebea, koji je rekao da njegova zemlja ulaže sredstva u velike projekte na teritoriji Kosova, a da Priština ima para da finansira lažne veterane.

"Mi se slažemo", napisao je Kosnet na Tviteru.

On je to naveo uz retvitovanu poruku britanskog ambasadora u Prištini Rurija O'Konela koji je prethodno takođe podržao Lebea.

"Švajcarski ambasador je rekao ono što svi mislimo. Vreme je za ljude koji žele da Kosovo deluje protiv kriminala i korupcije. To je težak izazov, ne samo za Kosovo. Oni koji to budu radili imaće našu podršku", napisao je O'Konel na ovoj društvenoj mreži.

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt isto je pružio podršku Lebeu.

"Kolega je izrazio ono što mnogi misle. Mi kao međunarodna zajednica smo posvećeni pomaganju. Nemačka je podržala projekat od 10 miliona evra za tretman kanalizacije na Kosovu od 1999. godine, ponosni smo na našu saradnju sa Kosovom i dostignuća za građane. Ali ... ", napisao je na Tviteru Helt.

On je pokušao da objasni ono što je Lebe rekao tokom govora u Srbici.

Prema rečima nemačkog ambasadora, Lebe nije u principu govorio samo o penzijama lažnih veterana, već, kako je naveo, generalno o načinu na koji Priština raspolaže javnim novcem.

"Pitanja o tome kako se institucije odnose prema javnom novcu je legitimno, a mi radimo ono što je za dobrobit svih građana Kosova", naveo je Helt.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво