Protesti "Jedan od pet miliona" širom Srbije

U više gradova održani su protesti "Jedan od pet miliona". Učesnici protesta ponovo su zatražili ostavke državnog vrha, negoduju zbog iseljavanja mladih i politike lokalnih čelnika.

Na Trgu glumaca u Kruševcu građanima, koji su se 11. nedelju zaredom okupili na protestu "Jedan od pet miliona" tražeći odlazak sa vlasti aktuelnog režima, slobodne izbore na svim nivoima, kao i smenu aktuelne gradske vlasti u Kruševcu, obratili su se član predsedništva Narodne stranke Marko Stepanović, predsednik sindikata "Sloga" Željko Veselinović i lider "Levice Srbije" Borko Stefanović.

Istovremeno, na suprotnoj strani ulice ,predstavnice Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca organizovale su kontra skup, kako bi, prema njihovim rečima, "odbranile svoj grad, dale podršku gradskom rukovodstvu, pozitivnim promenama koje su učinjene i predsedniku Aleksandru Vučiću i nezvanim gostima poželele srećan put iz grada u kojem nisu dobrodošli."

Skandiranje preko ulice Borko Stefanović ocenio je kao potvrdu da režim gubi vlast i da je njihova bitka izgubljena. "Ovde u Kruševcu moramo reći da ovo što Aleksandar Vučić pokušava time što organizuje kontramitinge, huška narod i deli ga na dva pola to je najveći zločin koji pokušava da napravi i to im ne smemo dozvoliti. Ne smemo im dozvoliti da nas dele", poručio je Stefanović.

Šetnja glavnom kruševačkom ulicom po završetku govora protekla je bez incidenata, ali uz obostrano skandiranje učesnika protesta "Jedan od pet miliona" i žena okupljenih ispred Saveta za rodnu ravnopravnost.

Na protestu "Jedan od pet miliona" u Nišu okupljenima su se obratili lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas i glumac Branislav Lečić. Đilas je u svom govoru obećao da će, kako je rekao, bez obzira na sve što misli o Aleksandru Vučiću "zbog laži koje o njemu iznosi svaki dan", lično mu čestitati ukoliko dođe "Folskvagen" jer je, kako je rekao, naša ideja "budućnost Srbije u kojoj živimo bolje i u kojoj se ne delimo".

Lider Saveza za Srbiju ističe da, kako je rekao, neće dozvoliti nikome da deli građane Srbije i da maltretira one koji drugačije misle, kao što je Borku Stefanoviću, kako je rekao, razbijena glava u Kruševcu.

Glumac Branislav Lečić poručio je Nišlijama da, kako je rekao, "ne ratujemo mi protiv Aleksandra Vučića, jer je nevažan on kao sublimacija svega onoga što treba da pobedimo", već, kako je istakao, "ratujemo sa sobom, sa sopstvenim kukavičlukom, sa svojim pristajanjem". Imamo rat sa tim, kaže Lečić da može neko da nas korumpira i da gledamo gore od sebe ispred sebe.

Protestna kolona, kao i prošlog petka, zaustavila se nakratko ispred dopisništva RTS-a u Nišu.

Na devetom protestu u Pančevu govorili su poljoprivrednik iz Pančeva Jovan Negovan, novinar Nenad Kulačin, advokat Vladimir Gajić. Negovan je rekao da su ratari veoma nezadovoljni podrškom državnih vlasti, koja nema sluha za njihove probleme.

"Subvencije su najviše pogodile ratare, jer su smanjene 15 puta i sad su tek nešto više od 30 evra po hektaru, dok su u državama EU od 300 do 600 evra po hektaru. Kako da budemo konkurentni sa njima u takvim uslovima privređivanja? Tražimo da nam se vrate subvencije koje su bile pre 10 godina i koje su iznosile 100 evra po hektaru i to za površinu od 100 hektara, a ne kao dosad za 20 hektara", rekao je Negovan.

Protestna šetnja je završena ispred Letnje pozornice u gradu koja već godinama nije u funkciji, iako je u njenu obnovu uloženo mnogo novca.

U Užicu je održan deveti protest "Jedan od pet miliona" na kojem su govorili narodni poslanici Miroslav Aleksić i Boško Obradović.

Oni su ponovili zahteve kao što su ostavke predsednika države, premijerke, ministra policije, predsednice skupštine i generalnog direktora RTS-a, zatim slobodni mediji najmanje 6-9 meseci kako bi se stekli uslovi za fer i demokratske izbore, i ako ne bude nikakvog odgovora vlasti do 12. aprila, pozvali su Užičane na zajednički skup 13. aprila u Beogradu.

I u Leskovcu je održan deveti protest "Jedan od pet miliona". Zahtevi okupljenih građana su isti, između ostalih oduzimanje titule počasnog građanina Leskovca Aleksandru Vučiću, ostavke gradonačelnika Leskovca, direktora bolnice, Doma zdravlja, smena direktora leskovačke Osnovne škole "Josif Kostić" i bojkot lokalnog parlamenta opozicionih odbornika.

Na protestu je govorio Marko Šelić Marčelo, a posle govora učesnici protesta su krenuli u šetnju.

Osmi protest "Jedan od pet miliona" održan je u Valjevu, a okupljenima se obratila Tatjana Macura, narodna poslanica i predstavnica Inicijative "Mame su zakon" koja je naglasila "da je Srbiji potrebna promena sistema, kako se za nekoliko godina ne bi desilo da građani na ulicama i trgovima ponovo menjaju čoveka".

Na protestu u Valjevu okupljenim građanima se obratio i Vladan Slavković, predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo.

"Svako ko izađe na proteste je vođa protesta. Svako ko se bori za svoja prava, za slobodu medija, za posao i budućnost je vođa protesta", poručila je Tara Popović studentkinja iz Kraljeva. Nakon njenog govora održana je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Uz parole "Mi smo Evropa", "Koliko košta diploma" i pištaljke, Šapčani su 11. put protestovali protiv republičke vlasti. Traže ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice skupštine Maje Gojković, kao i direktora i urednika informativnog programa RTS-a i RTV-a.

Hoćemo izbore na svim nivoima za šest do devet meseci ali uz slobodne medije, poručili su Šapčani koji su zbog rekonstrukcije ulica promenili trasu šetnje. Okupljenima se obratio nekadašnji zaštitnik građana Šapca Miloš Mijailović. 

U Čačku je održan jedanaesti protestni skup. Okupljenim građanima kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću, obratili su se, pored organizatora protesta, i Slobodan Nenadić, borac sa Košara, Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji, kolumnista Aleksandar Bećić i Srđan Milivojević. Održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Sedmi protest održan je u Ivanjici, a na protestu su govorili Mišo Marković, istoričar, Radenko Marić iz Udruženja malinara Zapadne Srbije i Jovan Marković, bivši gradonačelnik Užica. Protest je održan i u Gornjem Milanovcu.

Protestovalo se i u Subotici gde su građani prošetali centralnim gradskim ulicama, duvajući u pištaljke i noseći zastave Srbije i natpise "Otpor" u osmoj šetnji "Jedan od pet miliona". 

Doktor Peter Červenak iz Bačke Topole rekao je da je zdravstvo u Srbiji u haosu, a da su zdravstveni radnici preopterećeni zbog zabrane zapošljavanja. Studentkinja medicine Sanja Nadlački je rekla da je režim podelio građane na podobne i nepodobne, a da se nezadovoljni građani bore protiv diktature.

Na devetom po redu protestnom okupljanju u Smederevu, na trgu Karađorđev dud, građanima su se obratili student Nikola Đurić, kao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Potom su građani krenuli u protestnu šetnju.

I u Vranju je održan protest "Jedan od pet miliona". Deseti put učesnici su se okupili na istom mestu, u centru grada, uz parolu "Vranje bez straha". Okupljenima su se obratili predsednik odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović i pravnik Miroslav Vasin iz Novog Sada.

Pozvali su Vranjance da 13. aprila dođu u Beograd, priključe se protestu, koji, kako su naveli, neće biti završen dok se ne raspišu fer i pošteni izbori u roku od šest do devet meseci. Nakon govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво