Komandant Bondstila: Situacija bolja nego što sam se nadao

Komandant Multinacionalne brigade Istok i baze "Bondstil" pukovnik Roj Makareg rekao je za RTK2 da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu dobra i da će brigada na čijem je čelu nastaviti da sprovodi misiju na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Roj Makareg tvrdi da Multinacionalna brigada Istok, na čijem je čelu, uspešno sprovodi svoju misiju na Kosovu, dok bezbednosnu situaciju ocenjuje kao dobru.

"Mislim da je odlična, veoma je mirno. Kada sam došao u novembru prošle godine i kada se sada osvrnem na taj period, verujem da je situacija bolja nego što sam se nadao. Radimo sve u skladu sa našom misijom – patroliranje, vežbe, kako bismo bili spremni za sve. Imamo odličan multinacionalni tim, poljski i turski bataljon i dosadašnja misija je odlična", naveo je Makareg.

Spekulacije i političke izjave vezane za sever Kosova ni na koji način ne utiču na rad Kfora i Multinacionalne brigade Istok, tvrdi pukovnik Makareg.

"Mi smo usresređeni na našu misiju, koja je uspostavljena Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Kao vojni komandant fokusiran sam na bezbedno okruženje i slobodno kretanje na Kosovu. Takođe, svestan sam postojanja političke retorike, jer i političari imaju odgovornost da nastave dijalog, na kraju je njihova odgovornost da grade budućnost Kosova i Balkana uopšte", rekao je komandant Bondstila.

Zadovoljan je saradnjom sa lokalnim i centralnim institucijama, ali i sa oružanim snagama Srbije.

"Blisko sarađujemo sa kosovskim institucijama, sa kosovskom policijom, kosovskim bezbednosnim snagama, neizmerno smo zahvalni svim institucijama na odličnom partnerstvu. Nastavili smo saradnju i partnerstvo sa srpskim oružanim snagama. Sprovodimo zajedničke patrole, skoro 20 svakog meseca, zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari, moram ponoviti da imamo odličnu saradnju sa svima", rekao je Makareg.

Komandant Makareg objasnio je kako izgleda jedan njegov radni dan.

"Ustajem veoma rano, nakon toga me čeka mnogo sastanaka. Posećujem lokalne zajednice i upoznajem nove ljude, mislim da je ovo najbolji deo posla", naveo je Makareg.

Ističe da mu porodica nedostaje. 

"Mnogo mi nedostaju, imam šestogodišnju ćerku koja mi najviše nedostaje. Oni razumeju da ovde obavljamo veoma bitan posao, to što možemo da obezbedimo sigurnost za sve građane Kosova, zato je ova misija bitna ne samo za Kosovo, već i za ceo region", zaključio je Makareg.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво