Brnabićeva i Han o evropskom putu Srbije, dijalogu, regionu

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i istakla da Srbija ostaje posvećena integrisanom i stabilnom regionu, ali da nije fer insistiranje na potpisivanju drugih sporazuma kada Priština ne poštuje neke od osnovnih regionalnih sporazuma. Han je poručio da razume ljutnju Srbije zbog nametanja taksi na robu iz centralne Srbije od strane Prištine i dodao da je EU pokušala da utiče da se one ukinu.

Ana Brnabić je posle sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom rekla da su osnovne teme bile evropski put Srbije i šta država čini u smislu reformi, regionalnog povezivanja i saradnji, "svemu onome što je u okviru Berlinskog procesa, a što treba da dovede do integrisanijeg i stabilnijeg regiona".

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Brnabićeva je navela da su razgovarali i o regionalnom roming sporazumu, koji je važan za građane i privredu.

"Mi imamo određenu dozu rezerve prema regionalnom sporazumu, koji dolazi u trenutku u kojem Priština i dalje insistira na kršenju Cefta sporazuma, taksama prema proizvodima iz centralne Srbije i BiH od 100 odsto", navela je premijerka i zahvalila Hanu i svima iz Evropske komisije što su nedvosmisleno pozvali Prištinu da povuče tu odluku o taksama.

Dodaje da, nažalost, Priština i dalje insistira na taksama koje su smetnja i svim ostalim regionalnim inicijativama.

"I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i ja smo ponovili da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji. Naš stav je da nema regionalne bezbednosti, ekonomskog prosperiteta za bilo koju zemlju regiona bez regionalne povezanosti i stabilnosti", istakla je Brnabićeva i dodala da se iz tog razloga razmatraju načini na koji Srbija može da potpiše taj sporazum.

Dodaje da nije fer insistiranje na potpisivanju drugih sporazuma kada Priština ne poštuje neke od osnovnih regionalnih sporazuma.

"Mislim da nije fer da imamo dalje insistiranje na potpisivanju regionalnih sporazuma kada se neki od osnovnih regionalnih sporazuma ne poštuju od strane Prištine", navela je premijerka i dodala da Srbija ostaje posvećena regionu koji je snažan, integrisan i koji pruža svim građanima drugačiju perspektivu budućnosti.

O vladavini prava, medijskoj strategiji, ustavnim promenama

Kako je navela, razgovaralo se najviše o reformama u oblasti vladavine prava, a mnogo manje u oblasti ekonomije, gde se strukturne reforme nastavljaju i idu dosta dobro u oblasti javne uprave, gde Srbija od EU ima sektorsku budžetsku podršku u visini od 80 miliona evra.

Brnabićeva je istakla da su reforme u oblasti vladavine prava najkompleksnije, te da je vladavina prava jedna od oblasti u koju se ulaže najviše napora.

"Posebno smo se dotakli i medijske strategije i pohvaljen je način na koji smo mi u okviru jedne široke radne grupe završili nacrt medijske strategije, završili javnu raspravu i proces dobijanja komentara. Mislim da smo dobili preko 250 komentara na nacrt medijske strategije, koje sada gledamo kako da uklopimo u finalni nacrt", rekla je premijerka i dodala da se nada da će do kraja aprila biti završen finalni nacrt na sednici Vlade, sa komentarima Evropske komisije.

Navela je da su razgovarali i o ustavnim promenama i dodala da očekuje da će tokom prolećnog zasedanja Skupštine Srbije i ustavni amandmani biti na dnevnom redu.

Najavila je da će se od 8. aprila u Beogradu održati Međunarodna nedelja civilnih društva, kao i da će 4. aprila glavni grad Srbije biti domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Zahvalila je EU i Austrijskoj razvojnoj agenciji na svoj podršci koju su pružili za obnovu Golubačke tvrđave.

"Zamrznuti dijalog ne treba da zaustavi evrointegracije Srbije"

Johanes Han je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, izjavio da je briselski dijalog važan, ali da nije sve kada su u pitanju evrointegracije Srbije i istakao da mu je žao što je dijalog zamrznut.

"Nema razloga i bila bi greška da se sve zaustavi zato što je trenutno dijalog u zastoju zbog poznatih razloga. Ja sam zahvalan što srpska strana to dobro razume", rekao je Han na konferenciji za štampu i dodao da je optimističan po pitanju rada na procesu evrointegracija Srbije.

Dodao je i da izbori u Evropskom parlamentu nemaju veliki uticaj na evrointegracije Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou i zahvalio ministarki Jadranki Joksimović i njenom timu što gotovo svakodnevno rade na svemu što je potrebno za otvaranje poglavlja i napredak u tom procesu.

"Do kraja oktobra sam tu i učiniću sve što mogu da se što veći progres postigne", rekao je evropski komesar za proširenje.

Navodi da razume ljutnju Srbije zbog nametanja taksi na robu iz centralne Srbije od strane Prištine i dodao da je EU pokušala da utiče da se one ukinu, jer su te takse jasno protivne ideji jedinstvenog tržišta i štete daljem razvoju u oblasti trgovine i prekogranične saradnje.

Kako je rekao, postoje druge oblasti koje doprinose regionalnoj saradnji i u tom smislu delimično ukidanje rominga za zemlje u regionu može koristi poslovnom sektoru.

"Drago mi je da čujem da postoji snažna posvećenost Srbije regionalnoj saradnji, čiji privredni sektor može da ima najviše koristi. Pozdravljam odluku Vlade Srbije da podrži inicijativu za potpisivanje sporazuma o romingu i pronađe način da se to postigne", rekao je Han.

Potrebno je naći način da se poboljša regionalna saradnja, rekao je evropski komesar i dodao da je to jedan od najboljih načina da se i Srbija i ostale zemlje regiona pripreme za buduće pristupanje EU, što znači i jedinstvenom tržištu EU.

Dunav – atrakcija za turiste 

Dodao je da su sa premijerkom vođeni opširni razgovori o medijskoj strategiji i rekao da mu je drago što je upoznat koliko se odmaklo u procesu njenog sastavljanja.

"Verujem da će preostala pitanja koja su ostala otvorena biti rešena", rekao je Han.

Naveo je i da je juče i danas sa Brnabićevom i Vučićem razgovarao i o radu u Skupštini i naveo da je Evropski parlament spreman da pomogne u unapređenju saradnje vlasti i opozicije, kao i rada parlamenta u Srbiji.

"Koliko razumem radi se i na izmenama ustava i nadam se da će to biti usvojeno", rekao je evropski komesar.

Istakao je da je kao Austrijanac ponosan što je njegova zemlja doprinela obnovi Golubačke tvrđave, koja će danas biti otvorena.

Naša obaveza i odgovornost je da čuvamo kulturnu baštinu, rekao je Han i istakao da je Golubačka tvrđava doprinos kulturnom turizmu, oblasti koja može da otvori nova radna mesta i doprinese industriji kruzera, kao i putovanju njima.

Kako je rekao, to će pomoći i da se iskoristi Dunav kao atrakcija koja će privući turiste i iz Evrope, ali i iz celog sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара