MSP: Izložba u Parizu prekinuta zbog tribine, nastavljena u sredu

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka da se privremeno urola deo postavke izložbe "Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su bombe padale" u Kulturnom centru Srbije u Parizu doneta zbog nedostatka prostora za održavanje komemorativne tribine na temu "1999, NATO i Jugoslavija". Kompletna postavka je ponovo izložena i biće dostupna posetiocima do 13. aprila, dodaje MSP.

Ukoliko se utvrdi da je učinjen bilo kakav propust na štetu interesa Republike Srbije, o tome će se, u skladu sa propisima i procedurama, odlučiti i postupiti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izložba Istorijskog muzeja Srbije "Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su bombe padale", autora Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, koja prikazuje umetničke radove, slike i crteže, inspirisane ratnim događanjima u Republici Srbiji i obeležavanjem dvadesetogodišnjice NATO agresije na Srbiju otvorena je 23. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu (KIC).

Ta izložba potvrđena je u godišnjem Programu Ministarstva kulture i informisanja.

MSP objašnjava da je na osnovu programa Ministarstva odbrane Republike Srbije, povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na tadašnju SRJ, u organizaciji vojnog izaslanika Republike Srbije u Francuskoj za 26. mart bila planirana komemorativna tribina na temu "1999, NATO i Jugoslavija".

"Imajući u vidu da je došlo do preklapanja ove dve veoma značajne manifestacije, bilo je neophodno u punoj koordinaciji između šefa DKP i direktora KIC u Parizu pronaći najadekvatnije rešenje", navodi se u saopštenju.

"Kako smo obavešteni od strane Ambasade, doneta je odluka, a kao rezultat zajedničkih konsultacija, da se deo postavke privremeno urola zbog nedostatka prostora za održavanje pomenute komemorativne tribine. Narednog dana, 27. marta, kompletna postavka je ponovo izložena i biće dostupna posetiocima KIC do 13. aprila, kao što je i planirano", dodaje MSP.

Iz Ministarstva napominju da ne žele da polemišu o brojnim komentarima na društvenim mrežama, iako komentare smatraju korisnim za ukupno sagledavanje rada ne samo KIC već i drugih ustanova.

"Želimo da ukažemo na to da je u ovom osetljivom trenutku i važnom događaju vrlo značajno da se ovo pitanje sagledava sa posebnim senzibilitetom, a pre svega s obzirom na određene komentare pojedinaca zainteresovanih za radno angažovanje pri KIC u Parizu", ističe MSP.

Način angažovanja za rad u KIC predstavlja jednu od mera, predloženu od strane Radne grupe za sagledavanje ukupne situacije u KIC, koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prošle godine, odnosno da se kroz javni konkurs angažuju najbolja i najstručnija lica koja će pomoći da ovaj naš kulturno-informativni centar na najbolji način ostvari svoju funkciju, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи