Polemika Radete i Lončara o Vučiću i saveznicima

Postavljanjem poslaničkih pitanja, nastavljena je sednica Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu zakoni iz oblasti zdravstva. Oštra polemika Zlatibora Lončar i Vjerice Radete o Vučiću i saveznicima.

Poslanici nastavljaju načelnu raspravu o Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Na dnevnom redu su i – Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, kao i Predlog zakona o potvrđivanju akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Litvanije o saradnji u borbi protiv kriminala.

Raspravlja se i o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

"Nadležni da reguju na navode o mogućim neredima"

U delu sednice Skupštine Srbije za postavljanje pitanja, poslanica SNS-a Jelena Žarić Kovačević zatražila je od nadležnih da se pozabave navodima o mogućem izazivanju nereda na protestu koji je Savez za Srbiju najavio za 13. april, a koji su, kaže, uznemirili javnost.

Pročitala je navode neimenovanog izvora koji je za Informer rekao da je lider Dveri Boško Obradović govorio o najavljenom protestu i tome da budu spremni na sve, da je potrebna maksimalna radikalizacija, te da imaju nameru "da dovedu situaciju do totalnog usijanja".

"Tri puta je pomenuo Ukrajinu i ukrajinski scenario kao primer na koji se treba ugledati. Dvojica funkcionera su pokušala da mu se suprotstave, ali ih je Obradović ućutkao. Sve je to rekao izvor Informera koji je član najužeg rukovodstva Dveri", rekla je Žarić Kovačevićeva.

Kako je navela, Obradović je nedavno bio jedan od vinovnika upada u zgradu RTS-a, da bi sutradan ispred zgrade Predsedništva na protestu "takozvane opozicije" prvi pozvao na sukobe sa policijom.

"Nadležni organi moraju da reaguju i da se posebno pozabave ovakvim navodima, pogotovo ako znamo da je opozicija i sama svesna da na regulan način, na izborima neće moći da dođu na vlast", navela je poslanica SNS-a.

Dodaje da posebno zabrinjava podatak da je Đilas otputovao u Vašington.

"Gde je, kako se vidi iz pisanja štampe, tražio da dobije podršku za upravo ovakve njihove planove. Pritom nismo čuli da je on tako nešto demantovao. Očigledno su spremni na sve, pa i da rizikuju nerede i haos i krvoproliće zarad ostavrivanja svojih ciljeva", kaže Žarić Kovačevićeva.

Navela je da je Sanda Rašković Ivić u petak na protestu u Nišu rekla kako u taj grad dolazi "putujući cirkus", misleći na ceremoniju obeležavanja stradanja našeg naroda u NATO bombardovanju.

"Na ovaj način je direktno uvredila sve žrtve nasilja, narugala se svim ljudima koji su izgubili svoje najbliže u bombardovanju. Bez ikakave sramotre ona je rekla putujući cirkus za kompletan držvani vrh Srbije i Republike Srpske, verske poglavare, dioplomartski kor, predstavnike vojske i policije, i sve ljude koji došli da odaju počast poginulima", ocenila je poslanica SNS-a.

O KiM, Karadžiću 

Aleksandar Šešelj iz SRS-a pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić koje su pregovaračke pozicije za KiM i šta je stav Srbije po tom pitanju.

Šešelj je naveo da od 2011. godine Srbija pokušava da reši pitanje KiM kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU, te da je vlast koja je bila do 2012. godine dijalog premestila iz SB UN u EU.

"Da li mi u Beogradu, pogotovo skupština, treba da sluša šta kaže Blerim Šalja šta će da bude na KiM ili se valjda i mi nešto pitamo", upitao je Šešelj.

Upitao je i gde su reakcije iz Beograda povodom presude Radovanu Karadžiću koga je, kaže, antisrpski sud osudio po izmišljenoj optužnici.

"Je l se mi slažemo da je Karadžić kriv za genocide?", upitao je Šešelj.

Polemika Radete i Lončara o Vučiću, saveznicima...

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u polemici sa poslanicom Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericom Radetom da Srbija "ne sedi na dve stolice" i da ima samo jednu – srpsku.

Polemika je počela izjavom Radete da radikali ne podržavaju sporazum sa Litvanijom koji se danas nalazi pred poslanicima, jer, kako kaže, Srbija nema šta da traži u odnosima sa tom zemljom.

Poslanica SRS-a u tom smislu kaže da treba sagledati odnos Litvanije prema Srbiji, ali i prema Rusiji.

"Mi bismo valjda trebali da vodimo računa i da se konačno opredelimo kao država da li je Rusija taj naš trajni strateški partner ili i dalje mislite da cinculirate na dve stolice. Odavno vam govorimo da to nije moguće. Niko ko priznaje lažnu državu Kosovo ne može biti prijatelj Srbije i sa tim morate da se pomirite", rekla je Radeta i podsetila da je Litvanija priznala Kosovo još 6. maja 2008. godine.

Radeta je, s druge strane, navela da poslanici SRS-a podržavaju Predlog zakona o potvrđivanju akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke i dodala da je njihov stav da treba sarađivati sa Kinom i Rusijom.

Zakon – prilika da se dokaže poreklo imovine

Ministar Lončar je odgovorio da Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoju, srpsku, kao i da je "zahvalna na svim drugim stolicama"

Kada je reč o sporazumu sa Litvanijom u borbi protiv kriminala, Lončar je rekao da su korupcija i kriminal ozbiljni problemi i da će prvi put u Srbiji, a mnogi su o tome pričali, biti donet zakon o poreklu imovine.

"Mislimo da je to najbolja stvar za one o kojima smo pričali, da svi dobiju priliku i oni koji su napadali, i oni koji se brane, da se dokaže da li su oni to stekli, zaradili...", rekao je Lončar.

Dodao je da se apsolutno zalaže, da oni koji su ogrezli u kriminal i korupciju, odgovaraju, jer će to, kaže, biti odličan primer za buduće generacije.

Odgovarajući na upozorenja Radete da se mora voditi računa o nacionalnim interesima, Lončar je rekao da Srbija prvi put u novijoj istoriji ima baš takvog čoveka - Aleksandra Vučića koji to dokazuje svakog dana.

"Srbija ima čoveka koji zna da je vodi, koji ima viziju i koji svakog dana postiže rezultate i zato će vredeti svi ti putevi, sve te fabrike i sve to što se radi. Ono što on radi, možda neki ne shvataju danas, ali će shvatiti sutra, sigurno je da radi najbolje za Srbiju", rekao je Lončar.

Poslanica SRS-a je imala opasku da je Lončar "sigurno dobio packu", jer nije bio na Andrićevom vencu "da brani Vučića kada je bio opkoljen", pa danas priča kao da je "na mitingu".

"Prvo, moram da vas razočaram, sve vreme sam bio na Andrićevom vencu. Drugo, moram da kažem tim junacima koji dolaze i jurišaju da ću uvek biti u takvim situacijama sa predsednikom Vučićem i da ću uvek biti ispred, jer mislim da je Aleksandar Vučić čovek koga zaslužuje Srbija i koji može mnogo toga dobro da uradi za Srbiju", rekao je Lončar.

Dobro ga poznajem, a poznajete ga i vi, znate da mu je na prvom mestu Srbija", poručio je Lončar Radeti, a ona je odgovorila da je "Vučiću u srcu velika Srbija".

U raspravu se uključio poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević koji je rekao da je "velika Srbija ona koja je vrednosno velika i garant mira na Balkanu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво