Pitanje Kosova, razmimoilaženje Nemačke i SAD

Kada bi postojao jedinstven stav međunarodnih subjekata, Priština bi do sada povukla takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, smatra profesor Dragan Đukanović. Ne očekuje prevremene izbore.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović je smatra da je veća verovatnoća da se zbog pitanja Kosova vanredni parlamentarni izbori održe 3. maja naredne godine, nego u junu 2019.

"Očekuje se da proces dijaloga bude intezivan u narednih mesec ili dva dana, sasvim je realno da će to uticati na raspisivanje izbora. Realnije je da to bude naredna godina, a zavisiće od toga kada će Kosovo povući takse na proizvode iz Srbije i BiH", rekao je Đukanović u Jutranjem programu RTS-a.

Berlin i Pariz imaju inicijativu da se pitanje Kosova reši, a Đukanović ukazuje da postoji razmimoilaženje u stavovima Nemačke i Sjedinjenih Država. Očekuje i konkretizaciju same inicijative.

"Priština se ponaša ovako zato što od različitih međunarodnih subjekata dobija različite poruke. Da postoji jedinstven i usaglašen stav da se takse povuku, do sada bi se to i učinilo", poručuje Đukanović.

Smatra da se pitanje Kosova postepeno prebacuje sa Evrope na Vašington i Moskvu.

"Čini mi se da će doći do zajedničke odluke Evrope i SAD, kako bi se omogućila deblokada procesa. Svakim danom prolongiranja jednog nemogućeg stanja gube obe strane", naglašava Đukanović.

Američki ambasador Kajl Skot ne krivi jednu stranu, već naglašava važnost povratka dijalogu.

"SAD je proces normalizacije odnosa proglasio svojim nacionalnim strateškim interesom. Žuri im se da do dijaloga dođe što pre, a 2019. godinu su označili godinom sporazuma. Prethodna godina bila je obeležena rešenjem slučaja Severne Makedonije i Grčke", rekao je Đukanović.

Nada se da bi uz ubrzanu diplomatsku aktivnost rešenje deblokade moglo da se donese do kraja godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво