Jevtić i Berard: Dijalog način rešavanja problema

Dijalog je osnovni način rešavanja problema na Kosovu, zaključak je sastanka u Prištini potpredsednikaa kosovske vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i zamenika šefa misije za Balkan i Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske Emanuela Berarda.

Dalibor Jevtić navodi da sve probleme koje postoje treba rešavati jedino i isključivo dijalogom kako bi i Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje.

"Svesni smo činjenice da problemi koji danas opterećuju dva naroda na Kosovu nisu nimalo jednostavni ali to ne znači da njihovo rešenje treba tražiti na neke druge načine a da to nije dijalog. Iskreno mislim da sve probleme koje imamo moramo rešavati jedino i isključivo dijalogom kako bi i Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje i kako život ne bi bio dodatno otežan", istakao je Jevtić tokom sastanka.

Dodao je da Kosovo mora biti mesto na kome će svi nevećisnki narodi imati ista prava jer se jedino na taj način gradi bolja budućnost i napomenuo da je nedostatak poverenja jedan od osnovnih problema na čijem se rešenju mora intenzivno raditi.

Emanuel Berard koji je zadužen da prati proces dijaloga između Beograda i Prištine je, slažući se sa navedenim, dodao da je veoma loše kada dijalog ne postoji i da to znači da se potojeći problemi dodatno ukrupnjavaju, što svakako treba izbeći.

Zajedničkim snagama raditi na povratku Srba 

Na sastanku je bilo još i reči i o povratku.

Jevtić je Berardu predočio sve probleme na koje Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično nailazi tokom ovog kompleksnog i nimalo lakog procesa, istakavši da je jedan od većih uzurpirana imovina.

"Mi se često trudimo da mogućnostima koje imamo obezbedimo da povratak raseljenih na svoja ognjišta i nakon toliko godina bude bolji ali okolnosti nam ne idu u susret jer sam mišljenja da ne može samo Ministarstvo za zajednice i povratak raditi na ovome već se na ozbiljan način u rešavanje ovog problema moraju uključiti i ostale institucije", rekao je Jevtić, navodi se u saopštenju.

Emanuel Berard boravi u Prištini kako bi se u razgovoru sa relevantnim zvaničnicima upoznao sa trenutnom situacijiom na Kosovu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. mar 2019, 13:09) - Danilo [neregistrovani]

...

Nije sporno da mi zelimo dijalog, problem je Pristina, koja nema argumente, te zbog toga sabotira razgovore o KiM.