Petrič: Bombardovanje bilo nelegalno, problem KiM od ranije

Srbija ima važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, jer kao najveća zemlja regiona ima najveću odgovornost za sve što se desilo, ali i za budućnost, rekao je bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič koji je učestvovao u pregovorima u Rambujeu.

Volfgang Petrič je tokom diskusije pod nazivom "20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?", u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti u Beču, rekao da kosovski problem treba sagledati u celini, jer ne datira samo od NATO intervencije, već mnogo ranije, ali je dodao i da je NATO bomabrdovanje bilo nelegalno.

Petrič je objasnio da je raspad Jugoslavije počeo oduzimanjem autonomije Kosova, a završen konferencijom u Rambujeu.

Ukazao je da je sporazumom Jeljcin-Milošević otvoren put ka internacinalizaciji pitanja Kosova, jer je taj dokument dozvolio dolazak posmatrača, a dalji sporazum Holbruk-Milošević je bio dalji korak ka većoj internacionalizaciji kojim je po prvi put data mogućnost NATO za nenaoružane posmatračke letove nad srpskom teritorijom.

"Istorija kosovskog problema je duga, i ne počinje tek 1989. sa Miloševićem, već ranije, neposredno posle smrti Tita, kada je bilo protesta u Prištini, što je vodilo ka tome da se konflikt intenzivira", objasnio je Petrič.

Govoreći o Rambujeu, Petrič je ukazao da vojni deo sporazuma nije bio deo pregovora, jer je o njemu bilo moguće pregovarati samo sa vladom u Beogradu, a ne i sa kosovskim Albancima.

Prema njegovim rečima, greška je misliti da je bilo pregovora o vojnom delu, takozvanom Aneksu B.

"Formulacije iz Aneksa B su preuzete iz Dejtonskog sporazuma koji je Miloševićev potpisao 1995. To nije značilo da je NATO nameravao da zaposedne Jugoslaviju", ukazao je Petrič.

Naveo je da je postojala potpuna transparentnost među tri glavna pregovarača, među kojima je bio i predstavnik Rusije Boris Majurski, koji je pasivno podržao vojni deo, jer se o njemu nije pregovaralo.

"Neispravna tvrdnja da su SAD planirale ovaj rat unapred" 

Petrič, koji se zajedno sa austrijskim publicistom Hanesom Hofbauerom složio da je NATO bombardovanje bilo ilegalno, jer je bilo protivno međunarodnom pravu, rekao je da je neispravna tvrdnja da su SAD planirale ovaj rat unapred.

"Nisam prijatelj američkog militarizma, ali prvi koji je rekao da su propali pregovori je bio Pariz, čiji zvaničnici su dali naznaku da će sada stvar preuzeti NATO. To je za mene bilo šokirajuće, jer je Francuska bila vekovni saveznik Srba u svim ratovima", naglasio je dodajući da Srbija treba da se pita što im je tada vekovni prijatelj okrenuo leđa.

Petrič je rekao da je Milošević, iako je delegacija Srbije dala naznake da je spremna da prihvati sporazum, odlučio da Beogard od njega odustane.

Prisetio se da je, prilikom poslednje posete pregovarača, Milošević odbio i ponudu ruskog pregovarača da se nastave pregovori.

"Milošević je bio taj, koji je i pored pretnje NATO intervencije, odlučio da ne želi nove pregovore", tvrdi Petrič.

Petrič je konstatovao da su diplomatija i vojska uvek protivnici u pronalaženju rešenja, jer diplomatija želi soluciju mirnim putem, a vojska vojnim sredstvima.

Hofbauer je kritikovao Petriča tvrdeći da se on upuštao u razgovore sa teroristima, i da nije stao na stranu političra u Austriji, iz redova njegove Socijaldemokratske partije, koji su bili protiv rata.

Takođe je ocenio da Srbija nije mogla da prihvati sporazum u Rambujeu zbog Aneksa B, jer to ne bi prihvatila nijedna zemlja.

Ukazao je da čak ni albanska delegacija nije želela prvobitno da potpiše, jer je Adem Demaći video da će on značiti da će Kosovo postati protektorat.

"Onda je iz rukava izvučen Hašim Tači koji je prihvatio sporazum i otvorio mogućnost za podizanje najveće vojne baze SAD na tlu Evrope", objasnio je Hofbauer.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво