SDS se ujedinjuje sa DS-om i Zajedno za Srbiju

Na sednici Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) jednoglasno je doneta odluka o procesu integracije SDS-a sa Demokratskom strankom i Zajedno za Srbiju.

Glavni odbor SDS-a je, takođe, današnjom odlukom ovlastio Predsedništvo SDS da nastavi pregovore sa DS i ZZS o organizovanju skupštine na kojoj bi se ove tri stranke ujedinile u novu organizaciju, navedeno je u saopštenju SDS-a.

"U okolnostima borbe protiv Vučićevog režima i njegove stranačke megastrukture u opoziciji je neophodno formiranje snažne stranačke infrastrukture sa jasno definisanom politikom i udruživanje stranaka koje dele istu vrednosnu i političku orijentaciju", poručio je predsednik SDS-a Boris Tadić.

Napominje da građanski protesti predstavljaju najširi blok koji okuplja građane svih političkih orijentacija, dok je Savez za Srbiju, kaže, uži politički entitet koji okuplja političke stranke različitih orijentacija.

"Nova organizacija je odgovor na kritike da je aktuelna opoziciona borba u širim političkim savezima isuviše politički difuzna i usmerena samo na rušenje režima, ali je istovremeno i ojačavanje postojećih saveza u okviru kojih nastavljamo zajedničku borbu za slobodnu i demokratsku Srbiju", ističe Tadić.

Prema njegovim rečima, borba za demokratiju i izborne uslove podrazumeva zajedničku borbu svih istinskih opozicionih stranaka, bez obzira na politički predznak.

"Međutim, nova organizacija koju osnivamo daje odgovor i za ‘dan posle‘ i nudi jasnu politiku", dodaje Tadić.

Navodi da je ideja ujedinjenja stranaka nastalih iz DS-a pretpostavka izgradnje demokratije u Srbiji i ostvarivanja strateškog cilja punopravnog članstva u EU.

"Vučićeva vlast je uvek spremna da od tog cilja odustane, kao što je bila spremna i da uništi sve demokratske i nezavisne institucije u poslednjih sedam godina", navodi Tadić.

Ističe da politika evrointegracija u Srbiji ne sme biti svedena na puki instrument dolaska i održavanja Vučića na vlasti, jer, kako kaže, ta politika podrazumeva poštovanje evropskih vrednosti, a ne samo formalno učlanjenje u EU.

"Rezultat te politike mora biti reformisana, moderna i razvijena Srbija, a ne međunarodni aplauz za predaju legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu. Zato je neophodno obnavljanje DS-a i ojačavanje njene izvorne misije infrastrukturom koja bi mogla da se odupre ovom režimu", podvlači Tadić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 23. mar 2019, 18:59) - Dušan [neregistrovani]

Smešno

Pa ovo je već jako smešno. Sujeta ih je razdvojila a nemoć ih je spojila. Građana tu nema nigde.

(subota, 23. mar 2019, 18:37) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Ništa novo

Bili su već svi zajedno, posvadjali se pošto nisu mogli da se dogovore ko će biti " glavn i", sada shvatili da sami mora da se bore za cenzus pa ajmo Jovo nanovo.