Dve decenije sećanja na NATO agresiju

Na Međunarodnoj konferenciji "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva", koja je organizovana u okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, već je radila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja.

Aleksandar Vulin podseća da nije prvi put u istoriji srpskog naroda da ga veći napadaju, pobiju decu i oduzmu zemlju, ali je prvi put da su se ratni saveznici, sa kojima smo u dva svetska rata izgubili više od dva miliona žživota boreći se za zajedničke vrednosti slobode i pravde, ujedinili sa onima protiv kojih smo se u tim ratovima borili. 

"Od 2000. do 2012. godine srpskom narodu je bilo zabranjeno da govori i da se seća NATO agresije. Prvi čovek koji je imao hrabrost da izađe i kažže da je u pitanju NATO agresija, a ne NATO akcija ili NATO operacija, bio je tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić", istakao je Vulin.

Vreme u kojem je srpski narod učen i skoro vaspitavan da je NATO agresija zapravo bila izazvana i da su Srbi sami krivi za svako zlo koje ih je zadesilo - deo je prošlosti.

Odluku da Srbija bude vojno neutralna, ministar odbrane vidi u opredeljenosti Srbije da bude slobodna.

"Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja se nije učlanila. Dokle god je Aleksandar Vučić predsednik držžave Srbije, dokle god vodi držžavu, mi nećemo biti članica NATO pakta. Nikada nećemo da budemo u prilici da po tuđem naređenju radimo drugim narodima ono što su radili nama. Srbija je izabrala da bude slobodna. Srbija je izabrala da bude vojno neutralna", poručio je Vulin.

Zahvalio se svim učesnicima Konferencije što su danas, kao i pre 20 godina, za vreme NATO agresije, imali hrabrosti da budu uz Srbiju i Srbe i prenose istinu o agresiji u svetu.

"U tim teškim i najmračniji trenucima, kada su sve političke elite ovog sveta mirno posmatrale kako se ubija jedan, mali brojem, ali narod žželjan slobode, uz nas su bili hrabri pojedinci. Dvadeset godina kasnije, oni su se skupili ovde, u Beogradu, da vide narod koji je drugačiji, koji je hrabar kao onda, ali koji se oporavio od vremena od 2000. do 2012. godine, narod koji ima hrabrosti da stvari nazove pravim imenom", poručio je ministar Vulin.

Istakao je da se Srbija branila od terorističkih napada, zato je, umesto nagrade i priznanja, doživela da bude napadnuta i bombardovana

Organizatori Međunarodne konferencije, kojoj su se odazvali brojni eksperti međunarodnog prava, istorijskih, vojnih i političkih nauka, socijalnih i humanitarnih organizacija iz zemlje i inostranstva, su Beogradski forum, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво