Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije

U više gradova u Srbiji održani su protesti "Jedan od pet miliona". Odlazak aktuelnog režima, slobodni izbori, rešavanje lokalnih problema – samo su neki od zahteva građana.

U Valjevu je održan sedmi protest "Valjevo bez straha, 1 od 5 miliona". Organizatori su poručili da se svi razlozi i svi zahtevi nezadovoljnih građana mogu svesti u jednu reč – sloboda, a da se do slobode može doći samo promenama, a ne zamenama.

Obraćajući se okupljenima, samostalna narodna poslanica Marinika Tepić je istakla da "učesnici protesta ne treba da se prebrojavaju, već da se drže zajedno, do ispunjenja zahteva."

Samostalni odbornik u skupštini grada Valjeva Ljubomir Radović je poručio da "državu uništava to što se zakoni obesmišljavaju i ne važe za sve isto".

Na protestu u Nišu su ponovljeni zahtevi za odlaskom aktuelnog režima i slobodnim izborima na svim nivoima. Zatražena je i smena direktora i urednika informativnog programa RTS-a i RTV-a, kao i novi sastav REM-a. Upućena je i podrška, kako kažu, nepravedno uhapšenim građanima koje režim naziva huliganima, dok su ih organizatori protesta nazvali herojima. 

Na Trgu glumaca u Kruševcu protestu "1 od 5 miliona prethodila je konferencija za novinare opozicionih stranaka povodom saopštenja koje je izdao SNS nakon današnjeg događanja u Skupštini Grada. Predstavnici opozicije demantovali su navode da je to bio nasilan ulazak i tvrdnje da je bilo pretnji i vređanja.

Okupljenima se najpre obratila predstavnica uhapšenih studenata Nina Vujčić koja je osudila odluku da se policija šalje na narod, studente i srednjoškolce koji se bore za slobodu govora, za zemlju bez cenzure, umesto na kriminalce koji svakodnevno šetaju ulicama.

Organizatori protesta podsetili su na svoje zahteve koji se odnose na ostavke gradskog rukovodstva, direktora "Toplane", umanjenje računa za grejanje, veću bezbednost i bolje uslove lečenja. Takođe, zatražili su i da se njihov glas čuje i na lokalnim medijima.

Deseti protest "Jedan od pet miliona" održan je i u Šapcu. Okupljenim građanima obratio se potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović koji je rekao da je posle svih dešavanja evidentna činjenica da je režim uzdrman.

Građani Novog Sada su po deseti put zatražili ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Novinar Srđan Škoro je pozvao sve Novosađane na veliki protestni skup 13. aprila u Beogradu i apelovao da ostanu jedinstveni u zahtevu za smenu vlasti.

Glumac Milorad Kapor je ponovo zatražio od vlasti da objavi istinu o atentatu na Olivera Ivanovića i drugim nerazjašnjenim ubistvima.

Ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine u ulici Maksima Gorkog uživo je "emitovan" "Građanski Dnevnik" u kojem su učesnici protesta govorili o gradskoj vlasti, zloupotrebama i manipulacijama od strane režima, nedavnim hapšenjima studenata, borbi za zaštitu dece i (ne)funkcionisanju javnog prevoza u gradu.

Na osmom protestu u Pančevu govorili su student iz tog grada Miša Sekulić, Srđan Milivojević i lider Levice Srbije Borko Stefanović. Sekulić je rekao da je aktuelna vlast prepoznala studente kao pretnju i da je zato počela da ih hapsi, ali da to studente neće uplašiti i neće ih oterati iz zemlje.

Srđan Milivojević je istakao da je Pančevo nekad bilo poznato po Đorđu Vajfertu, Urošu Prediću, Zmaj Jovi, Glogovcu, a "danas po likovima koji kao da su izašli iz Nušićevih komedija", koji je takođe stvarao u ovom gradu.

Borko Stefanović je napomenuo da Pančevo čine dva svetionika na ušću Tamiša u Dunav koji treba da bacaju svetlost na Srbiju, a ne oni koji se okupljaju ispred stranačkih prostorija SNS-a i koji pozivaju na sukob sa sopstvenim narodom.

Večeras se po deseti put šetalo i u Čačku. Okupljenim građanima obratili su se profesor srpskog jezika i književnosti u čačanskoj Gimnaziji Slobodan Nikolić, potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, koja je i članica Asocijacije slobodnih odbornika i Jelena Mijailović. Protest je nastavljen šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Uz povike "Ostavka" i duvanje u pištaljke i ovog petka Subotičani su se prošetali centralnim gradskim ulicama u protestu "1 od 5 miliona".

Povodom Svetskog dana voda, Boris Telečki, jedan od organizatora protesta, rekao je da se pridružuju inicijativi "Voda za sve" i dodao: "Voda nije roba, ona mora ostati javno dobro i mora biti dostupna svima bez obzira na imovinski status".

Devetu nedelju zaredom u centru Vranja održan je protest "1 od 5 miliona". Okupljenima se na gradskom šetalištu, između ostalih, obratio advokat i član SDS-a Konstantin Samofalov koji je rekao da su "obećali kule i gradove", da su rekli da ćemo živeti bolje i imati bolje plate.

"Lagali su nas, imamo najgore plate od svih bivših jugoslovenskih republika", istakao je Samofalov.

Ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu, građanima se obratila predstavnica Udruženja malinara Srbije Slađana Stanković i pozvala sve poljoprivrednike da istraju u borbi za srpsko selo i istakla da bez jake poljoprivrede nema ni jake države.

"Protest 1 od 5 miliona" održan je i u Užicu. Okupljenima su se na Sklavkovom platou ispred gradske kuće obratili pukovnici u penziji Jovo Tamburić i mr Dragan Krsmanović, spoljnopolitički komentator Zoran Spasić i novinar Nenad Kulačin.

Pukovnik Tamburić je rekao da diktatura i kriminal nisu budućnost Srbije i da 13. aprila sve mora stati dok režim ne ode. Pukovnik Krsmanović podsetio je da ne sme biti amnezije, da nikada ne smemo zaboraviti malu Milicu Rakić, hiljade saboraca i nevine žrtve i dozvoliti da nas guraju u NATO.

Na "Protestu protiv otmičara države" u Požarevcu okupljenim građanima obratila se balerina Narodnog pozorišta Bojana Leko i studentkinja medicine Sanja Nadački. Traže slobodne izbore, slobodne medije i hapšenje mafijaša, batinaša, dilera koji su prekršili zakone. 

"Omladina nam je u problemu. Ne mogu da dobiju dobro plaćen posao, oni odlaze trbuhom za kruhom. Ovde se više cene lažni doktorati, diplome sa privatnih fakulteta i ispiti za kafanskim stolom. Nećemo to više tolerisati – dosta je bilo", istakla je Sanja Nadački.

Građani Smedereva izašli su na ulice osmi put. Okupljenima se obratio student Dušan Vukobratov, a potom su građani krenuli u protestnu šetnju glavnom, Karađorđevom ulicom, zadržavši se ispred prostorija SNS-a u Smederevu.

U Zaječaru se deseti put protestovalo protiv aktuelne lokalne i republičke vlasti. Zaječarci su zahtevali da svi lokalni funkcioneri koji su na vlasti od 2004. godine podnesu ostavku, da opozicija ne učestvuje u radu gradske skupštine, da se Zorani Mihajlović oduzme zvanje počasne građanke Zaječara, kao i da mediji, naročito RTS, izveštavaju o protestima. Među zahtevima je i da se organizuju fer izbori, ali i fer uslovi u medijima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво