Gojković: Najponosnija sam na mandat gradonačelnice Novog Sada

Srbija je na 24. mestu u svetu po zastupljenosti žena u politici, a među 10 zemalja u svetu u kojima su žene na čelu vlade svojih država, odnosno među 55 zemalja gde su žene na čelu parlamenta, navela je predsednica Skupštine Maja Gojković na konferenciji "Žene u političkom životu", organizovanoj u Skupštini Vojvodine.

Maja Gojković je istakla da se njeni politički izazovi ni po čemu ne razlikuju od izazova sa kojima se suočavaju njene muške kolege. 

"Dobro je što Srbija ima zakone koji su omogućili ženama da budu vidljivije i prisutnije na političkoj sceni naše države, da možemo jednako dobro i kvalitetno da obavljamo funkcije poput predsednice parlamenta i Vlade. Često javnost oceni i da smo sposobnije od nekih kolega koji su ranije obavljali te funkcije", rekla je Gojkovićeva.

Na konferenciji je Gojkovićeva učestvovala i kao prva žena u istoriji Novog Sada i Srbije koja je bila izabrana za gradonačelnicu. Kaže da je na te četiri godine na funkciji gradonačelnice najponosnija u svojoj političkoj karijeri.

"Taj deo istorije niko nikada neće moći da izbriše. Izuzetno sam ponosna što sam prva žena u istoriji Novog Sada, ali i Srbije, koja je izabrana na tu funkciju na neposrednim izborima. Protivkandidati su bili muškarci, te se u toj trci nije merilo da li mi bolje stoji suknja, već moj politički program i da li sam sposobna da ga sprovedem i da li će mi građani ukazati poverenje", istakla je Gojkovićeva dodajući da "njen mandat pamte i po tome što je doprinela da ljudi na isti način gledaju muškarce i žene na funkcijama".

Podsetivši da je tokom političke karijere više godina provela u opiziciji nego poziciji, Gojkovićeva je istakla šta je najviše zaboli.

"Najviše me zaboli kada vas, kao nekoga ko je bio prva žena gradonačelnik, ne pozovu na ovakve i slične događaje na kojima se govori o učešću žena u politici, pogotovo kada vas ne pozovu žene. To ne postoji ni u jednoj svetskoj diplomatiji i politici", naglasila je Gojkovićeva. 

Prve žene gradova Sombor i Odžaci rekle su da je najvažnije da postoji solidarnost među ženama.

"Mislim da smo Dušanka Golubović i ja jedina dva primera u Srbiji gde su žene na čelu izvršne vlasti. Važno je da dok obavljate takvu funkciju da imate podršku pre svega svoje najbliže okoline, porodice. U obavljanju svog posla važno je da se postavite kao odgovoran menadžer", rekla je predsednica Opštine Odžaci Latinka Vasiljević.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović govorila je o važnosti postojanja solidarnosti među ženama.

"Istorija govori da su žene u Vojvodini uvek bile politički osvešćene. Solidarnost postoji, ali ona može biti mnogo veća, a žene senzibilnije i sa manje predrasuda. Trudila sam se i trudim se i dalje da što više promovišem žensku solidarnost, podržavamo akcije za poboljšanje položaja žena, ukazujemo na lošiji položaj žena u seoskim sredinama i trudimo se da ga poboljšamo", ukazala je Golubovićeva.

Konferenciju je otvorio predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji je rekao da je veoma važno da žene budu vidljive u političkom životu, da im budu poverene važne funkcije u državi, jer su one posvećene, mirne, odgovorne, obrazovane.

"Žene su te koje u političku raspravu mogu da unesu elemenat suzdržanosti, odmerenosti. Istovremeno njihovu ulogu moramo posmatrati i u kontekstu trenutka u kojem živimo. Njega obeležava i politička borba, u kojoj su žene često izložene pritiscima. U tom smislu moramo imati iste standarde i na isti način posmatrati te žene, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju", zaključio je Pastor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво